Burning Rain: Face The Music

U houdt van een energieke en gedreven mix van hard rock en heavy metal met superbe vocalen en inventieve gitaarsolo’s? Dan is de nieuwe van Burning Rain precies wat je zoekt. Burning Rain werd in 1998 opgestart door gitarist Doug Alrich (o.a. The Dead Daisies, ex-Whitesnake) en vocalist Keith St. John (o.a. Kingdom Come, ex-Montrose). Twee klasbakken in het muzikale milieu die er nu aan komen met hun vierde full-album: ‘Face The Music’. Het album telt elf nummers die meer dan het checken waard zijn voor liefhebbers van o.a. Whitesnake, The Dead Daisies, Montrose, Kingdom Come en Led Zeppelin. Vanaf ‘Revolution’, de gedreven en energieke track die het album opent zit het goed: een uiterst strakke en stevige basis van bass (Brad Lang) en drums (Blas Elias) waarop Doug krachtige riffs mag strooien en die dan nog op een schitterende manier aanvult met soleerwerk. Voeg daar de krachtige, maar soepele vocalen van Keith aan toe en je verkrijgt aan dijk van een song in het (sub)genre. Het met eigenzinnig gitaarspel – van de ene speaker springend naar de andere – openend ‘Lorelei’ gaat gewoon op dit elan verder. Een inventieve gitaarsolo – haal je luchtgitaar maar boven – en de soepele, maar uiterst krachtig vocalen zijn opnieuw de aandachtstrekkers. Met ‘Nasty Hustle’ krijgen we een stevig bluesy rockende track te horen die niet zou misstaan in de songbook van Whitesnake, terwijl ‘Midnight Train’ bij ondergetekende aan Lynyrd Skynyrd doet denken. Met ‘Shelter’ gaat het dan weer richting Led Zeppelin uit. Dit om maar aan te geven dat Burning Rain een breed palet aan muzikale smaken etaleert. Met het krachtige ‘Face The Music’ blijft Burning Rain de lat hoog liggen: mooie drumpatronen, opnieuw subliem gitaarspel, schitterende vocalen en knap uitgewerkte basslijnen zorgen opnieuw voor een waar oorgasme. ‘Beautiful Road’ sluit daar naadloos op aan en ook het bluesy gebrachte ‘Hit And Run’ doet daar niet voor onder. Er is eerst een mooie intro met enkel vocalen en gitaar alvorens de overige instrumenten invallen en het tempo, en de kracht, met een ruk de hoogte inschieten. Een knappe stevige power ballade mag op zo’n album niet ontbreken en daarvoor zorgt ‘If It’s Love’, waarna ‘Hideaway’ opnieuw bluesy rockend verder gaat, om dan mooi en krachtig te eindigen met het stevige ‘Since I’m Loving You’. Vooral liefhebbers van Whitesnake en Led Zeppelin zijn verplicht om dit aan hun collectie toe te voegen, maar eigenlijk mag ‘Face The Music’ van Burning Rain in geen enkele collectie van een rechtgeaarde hard rock / heavy metal fan ontbreken.

Luc Ghyselen (92)

Frontiers Records FRCD 934

Tracklist: 1. Revolution 2. Lorelei 3. Nasty Hustle 4. Midnight Train 5. Shelter 6. Face The Music 7. Beautiful Road 8. Hit And Run 9. If It’s Love 10. Hideaway 11. Since I’m Loving You