Violet Cold: kOsmik

Het brein achter Violet Cold is de Azerbeidjaan Emin Guliyev. Geef toe, we horen niet elke dag muziek uit deze contreien. Dat deze man inspiratie heeft is een understatement: ‘Kosmik’ is reeds zijn achtste full cd. Zijn muziek is een mix van post black metal, atmosferische black metal, space metal, ambient en avantgarde. ‘Black Sun’ is een mooi atmosferisch black metal nummer, mooi opgebouwd met de nodige tempoversnellingen en de onvermijdelijke grunts. Het korte ‘Contact’ is eenvoudig, ingetogen maar enig mooi. Heel zweverig van aard en in de verte vrouwelijk gezang. ‘Mamihlapinatapai’, wat dit ook moge betekenen, is een mix van atmosferische black metal en space metal met snelle drums en gitaren, wanhopige screams maar steeds met die zweverige ondertoon en rustige onderbrekingen. ‘Space Funeral’ is een trip met de Enterprise (voor Star Trek fans) doorheen ons zonnestelsel: een mooi nummer wat aan een vreemde mix van space metal en funeral doom doet denken. ‘kOsmik’ is dan weer voer voor de echte black metal fan: de agressie en wanhoop spatten van dit nummer. Als afsluiter krijgen we ‘Ai(r)’: een puur instrumentaal nummer, rustig en gevoelig. Een mooie afsluiter na het geweld van vorige nummers. ‘kOsmik’ is een prima plaat geworden die veel subgenres van black metal mooi combineert.

Bart Verlinde (80)

Avantgarde Music

Tracklist: 1 .Contact 2. Black Sun 3. Mamihlapinatapai 4. Space Funeral 5. Ultraviolet 6. kOsmik 7. AI(r)