Vetrar Draugurinn: Hinterlands

Wat een naam! Geen idee of dit de keuze van de man achter Vetrar Draugurinn, Eric Hazebroek, is, in elk geval dekt de naam de lading, zeg maar gothic / doom metal. Voeg daar de stem van een engel aan toe, in de figuur van Marjan Welman, ook frontvrouw bij Nederlands meest onderschatte band Autumn, en je krijgt iets waarvan je bij voorbaat weet dat het erop of bulls eye zal zijn. OK, we hadden natuurlijk voorkennis mits EP ‘I’. Opener ‘Hinterlands’ (ja, origineel) zet alvast de standaard hoog en doet mij een beetje denken aan The Vision Bleak. Vervolgens ben ik een beetje verbaasd dat ‘I am’, nochtans niet eens een slecht nummer de sfeer van de plaat een beetje verschuift richting meer typische Nederlandse symfonische metal. ‘Second’ is dan weer meer van wat ik verwacht had, namelijk donkere muziek. ‘The Wolves At Our Door’ trekt de lijn van ‘Second’ door. ‘Met ‘Mother Of Northern Skies’ en ‘Death Will Come For US’ krijg je nog twee nummers die perfect passen in de sfeer van het album. ‘Forever Locked Within’ is een nummer dat evengoed op een Trees Of Eternity album zou kunnen staan. ‘The Narrow Path’ is van dezelfde familie als ‘Forever Locked Within’. Het lag natuurlijk in de lijn der verwachtingen dat ‘Wanderer’ de gashendel weer zou opentrekken. Gelukkig houdt ‘Wanderer’ zich aan de voorgeschreven snelheid. ‘Black Earth’ is een heviger nummer dat toch binnen de lijntjes kleurt dankzij Marjan’s vocalen. Opnieuw doemt The Vison Bleak in mijn hoofd op. ‘Twelfth Night’ opent gothic zoals The Cure of The Mission met de bezwerende stem van Marjan als centraal gegeven en evolueert nauwelijks naarmate het duurt, maar geen vrees dit is een zeer mooie afsluiter van een schitterend album. Oops, Eric did it again. Voor snelle beslissers is er allerlei extras. Je moet alleen even onderzoeken wat er zoal extra bijgeleverd wordt naargelang de site waarop je bestelt. Persoonlijk ben ik fan van de versie met The Music Guide N°5, omwille van de kwaliteit van de content die The Music Guide brengt. In elk geval zorg ervoor dat je ‘Hinterlands’ in huis hebt voor donkerder avonden. En ik doe mijn hoed af voor de prestaties van Marjan Welman, al twee keer dit jaar is ze schuldig aan het spelen met mijn gevoelens. Het gebeurt niet elke dag meer dat een plaat me diep raakt. Als je erin slaagt dat twee maal op drie maand tijd te doen, dan weet je dat de dame in kwestie iets meer heeft dan de doordeweekse goed geoefende zangeres. Geen idee wat er in de Nederlandse bodem zit, maar het is in elk geval vruchtbare grond voor meesterwerkjes, ongeacht het genre.

Frederik Blieck (89)

Painted Bass Records

Tracklist: 1. Hinterlands 2. I Am 3. Second 4. The Wolves At Our Door 5. Mother Of Northern Skies 6. Death Will Come for Us 7. Forever Locked Within 8. The Narrow Path 9. Wanderer 10. Bleak Earth 11. Twelfth Night