October Tide: In Splendor Below

October Tide is een Zweedse melodic death / doom band, opgericht in 1995 alszij project door de Katatonia leden Jonas Renske (zang) en Fred Norrman (gitaar). Na het eerste album verliet Jonas Renske de band en na het tweede album werd de band stopgezet. Toen Fred Norrman in 2009 Katatonia definitief verliet startte hij October Tide terug op. De band kende sindsdien heel wat wijzigingen in de line-up, enige constante was de gitarist en oprichter Fred. ‘In Splendor Below’ is inmiddels het zesde album. Hun vroegere werk ken ik niet zo goed maar dit nieuw album is wel een aanrader. ‘I The Polluter’ is een mooi stukje melodic death: stevige grunts in combinatie met zeer geslaagde riffs en een drummer die speelt alsof zijn leven er van af hangt. ‘We Died In October’ begint rustiger. Mooie doom met een zweveriger ritme maar toch het nodige tempo: fans van Novembers Doom zullen hiervan smullen. Hetzelfde voor ‘Stars Starve Me’: hier hoor je echt de oude Katatonia in terug met geweldig gitaarwerk en de typische melancholische sound. Idem voor ‘Guide My Pulse’ waar het steviger werk en de melancholische melodieën hand in hand gaan. ‘Envy The Moon’ is ook een prima combinatie tussen death en doom. Goh, voor mij een zeer leuke kennismaking met October Tide. Een prima band met rasmuzikanten en absolute aanrader voor fans van dit genre. Uiteraard voer voor fans van het oudere werk van Katatonia maar ook liefhebbers van Decembre Noir, Novembers Doom, Insomnium, Paradise Lost zullen hier veel plezier van hebben. En dan nog puur persoonlijk: de grunts afwisselen met wat cleane zang zou deze band naar een nog hoger niveau tillen maar hier zal niet iedereen het mee eens zijn, denk ik.

Bart Verlinde (85)

Agonia Records ARCD 194

Tracklist: 1. I, The Polluter 2. We Died In October 3. Ögoblick Av Nåd 4. Stars Starve Me 5. Our Famine 6. Guide My Pulse 7. Seconds 8. Envy Of The Moon