Brymir: Wings Of Fire

Brymir is een Finse band die ontstond in 2006 op een “music summer camp” genoemd naar het Ensiferum-nummer Lai Lai Hei, maar dus snel erna de naam wijzigde tot Brymir. De heren brengen een mix van symphonic metal en power metal maar gebruiken ook elementen uit melodic death metal, pagan metal en folk metal om hun sound extra te kleuren. ‘Wings Of Fire’, het derde full-album van het gezelschap is onze kennismaking met de band. We krijgen tien aanstekelijke en catchy nummers te horen waarin zware en rauwe vocalen te horen vallen die op tijd en stond ondersteund worden door stoere koorzang. Toetsen en orkestratie nemen een belangrijke plaats in het geheel in en verdringen in een aantal nummers (o.a. tijdens ‘Hails From The Edge’) het gitaarspel naar de achtergrond. Toch komen er heel knappe vingervlugge melodieuze gitaarsolo’s aan te pas (misschien is de meest indrukwekkende te horen tijdens ‘Starportal’). Maar ondanks de bombast en de grootsheid die in heel wat nummers duidelijk de boventoon viert, zijn wij niet volledig overtuigd van deze ‘Wings Of Fire’. Ja, er komen nummers langs die we echt wel waarderen (Zo opent het album vrij indrukwekkend met het machtige ‘Gloria In Regum en zorgt het titelnummer voor een al even sterke opvolger) maar er komen evengoed nummers langs waar onze aandacht al heel vlug wegebt (vooral naar het eind van het album toe, omdat de ingrediënten die de sound van de Brymir uitmaken telkens opnieuw aan bod komen in een bijna geijkte formule). Maar ‘Wings Of Fire’ is zeker geen minderwaardig album geworden, begrijp ons dus niet verkeerd, enkel een dat minder in onze smaak valt.

Luc Ghyselen (68)

Out Of Line Music OUT 975

Tracklist: 1. Gloria In Regum 2. Wings Of Fire 3. Ride On, Spirit 4. Sphere Of Halcyon 5. And So We Age 6. Hails From The Edge 7. Starportal 8. Vanquish The Night 9. Lament Of The Ravenous 10. Chasing The Skyline 11. Anew