Scala Mercalli: Independence

Het Italiaanse Scala Mercalli is met deze ‘Independence’ toe aan zijn vierde full-album nadat het gezelschap eerder ook drie demo’s afleverde sinds de opstart in 1992. Scala Mercalli staat voor traditional heavy metal / power metal en zorgt nu voor elf tracks. De instrumentale opener ‘The Crossing On The Sea’ is een bombastisch stukje geworden die als intro kan beschouwd worden. Daarna wordt je meegevoerd aan de hand van traditionele heavy metal / power metal toestanden waarin kracht en aanstekelijkheid hand in hand gaan. Drums en bass zorgen voor een solide basis, de riffs klinken krachtig, de gitaarsolo’s melodieus zonder dat ze écht hun stempel op het geheel drukken. Vernieuwend of beklijvend is het allemaal niet: er wordt eerder op zekerheid gespeeld. En daar is eigenlijk niets mis mee. Maar op vocaal gebied worden we helemaal niet wild van deze Scala Mercalli, integendeel. Het stem timbre van vocalist Christian Bartolacci is helemaal niet aan ons besteed, ook al omdat die maar weinig kracht uitstraalt. Zou dat de reden zijn dat dit nu pas onze kennismaking is met Scala Mercalli, daar ook de vorige albums allemaal aan ons zijn voorbij gegaan? In ieder geval is deze ‘Independence’ een album – ondanks de hoogstwaarschijnlijk goede bedoelingen van het huidige vijftal – die we beschouwen als een “dertien in een dozijn-plaat”: goed voor een keer. Maar op echt veel meer draaibeurten zal deze nieuwe van Scala Mercalli niet meer hoeven te rekenen.

Luc Ghyselen (58)

Alpha Omega Records

Tracklist: 1. The Crossing On The Sea 2. The 1000 (Calatafimi Battle) 3. Honest Brigands 4. Be Strong 5. The Last Defence (Roma-Gianicolo 1849) 6. Never Surrender 7. Tolentino 1815 8. White Death 9. Whisper Of The Night 10. Anita (Ana Maria de Jesus Ribeiro da Silva) 11. Fratelli d’Italia (Italian Anthem)