Solitude: Reach For The Sky

‘Reach For The Sky’ is de titel van het tweede full-album van het Japanse Solitude dat origineel het levenslicht zag in 2015 op Spiritual Beast, een Japans label, en krijgt nu een mooie herkansing op Mighty Music. Solitude staat voor traditionele, maar best wel melodieuze heavy metal. De band werd in 1996 opgestart door twee leden van Sacrifice: Akira Sugiuchi (vocals) en Toru Nishida (bass). Gitarist Shino Ida kwam er bij in 1999 als vervanger van Hiroki Nakamori. Een vaste drummer vinden was een moeilijker aangelegenheid, maar sinds 2009 en het eerste full-album, ‘Brave The Storm’ zit Takamasa Ohuchi gebeiteld achter de ezelsvellen. Dat eerste album werd uitstekend onthaald in Japan en Duitsland en de band kreeg zodoende heel wat kansen om dit album live te promoten. Met ‘Reach For The Sky’ hing het dezelfde weg op: heel wat succes in het thuisland en in opnieuw Duitsland. Waarom de band het elders in Europa minder goed doet is ons een raadsel of het zou moeten zijn dat ze gewoon geen kans kregen om er te toeren. Want, laten we heel eerlijk blijven: ‘Reach For The Sky’ mag vast en zeker een plaatsje opeisen in eender welke collectie traditional heavy metal. De vocalen klinken uiterst krachtig en begeesterend en met een licht rauw randje (soms wat neigend naar Lemmy zaliger) passen die perfect bij de gedreven sound van Solitude. Bass en drums zorgen voor een immens solide en krachtige omkadering waar imposante riffs voor extra ruggengraat zorgen. Kers op de taart zijn de schitterende vingervlugge gitaarsolo’s die in elk nummer langs komen. Hopelijk krijgt deze ‘Reach For The Sky’ en de band Solitude zelf de extra aandacht die ze verdienen. Wij duimen in elk geval voor dit kwartet dat met ‘Reach For The Sky’ een zinderend heavy metal album heeft afgeleverd waarin je ongetwijfeld echo’s zal herkennen van de Britse toppers in het genre, maar die toch een heel eigen smoel heeft.

Luc Ghyselen (92)

Mighty Music PMZ 305

Tracklist: 1. Venom’s Angel 2. Blow 3. Reach For The Sky 4. Don’t Need Mercy 5. Escape For The Crime 6. You Got My Mind 7. On The Edge Of Sorrow 8. December