Hitherside: Blue Lotus

Hitherside is een Belgische / Amerikaanse alternatieve metal band uit Antwerpen die net hun tweede album uitbrengt. Het eerste album kwam uit in 2015 en droeg duidelijk een alternatief metal stempel, was gekenmerkt door een goede productie van producer / gitarist Sam Oerlemans, bevatte een aantal gedegen songs en viel vooral op door de stem van Jennifer Summer. Haar stem is er één die je onmiddellijk gaat onthouden omdat hij afwijkt zeg maar van wat je meestal te horen krijgt. Haar stem ga je sneller horen bij indie bands, maar slechts uiterst zeldzaam bij een metal band. Belangrijkste gegeven is dat het werkt en dat Jennifer zuiver zingt. Nu is er dus het vervolg, ‘Blue Lotus’, en voor wie alles wil weten van de band zoals ik is er een uitgave van het True Music Guide Magazine die je alles over Hitherside en ‘Blue Lotus’ vertelt. Ik kon al eens een exemplaar inkijken en het moet gezegd dat het zeer vlot leest. Wees snel want zo zijn er maar 100 exemplaren. Ander belangrijk gegeven is dat de band werd ondergebracht bij Painted Bass Records, die stilaan een zeer mooie artiesten-portfolio kunnen voorleggen (Vetrar Draugurinn, Hell City, Autumn, Mir Zur Freier, …). En de keuze is terecht overigens, want ‘Blue Lotus’ is een beter album dan het debuut. De songs zijn beter, de productie is scherper. Het is duidelijk dat er geleerd werd in het verleden en ‘Blue Lotus’ dit zou rechtzetten. Ook zeer opmerkelijk is dat sommige nummers blijven kleven, zoals ‘My Prediction’ en ‘Blue Lotus’. Er is voldoende variatie, zie bijvoorbeeld een nummer als ‘Honeydripper’. Dat maakt dat ‘Blue Lotus’ alternatieve metal is die echt een alternatief biedt en geen voorgekauwde nonsens zoals je die per kg kunt kopen. Nu maar hopen dat de heren van Graspop, Lokerse, Pukkelpop, Alcatraz de band opmerken en een plaatsje geven op hun festivals. Als Evanescence er mag staan, dan mag een leuk bandje als Hitherside dat toch ook? Neen? Ja, toch.

Frederik Blieck (80)

Painted Bass Records

Tracklist : 1. Unsanctify Me 2. Lovely Day To Kill 3. My Prediction 4. Blue Lotus video 5. Get It Back 6. Insignificant Other 7. Honeydripper 8. Knock ’em On Back 9. Asked But Not Answered