Asylum Pyre: N° 4

Asylum Pyre is een naam die misschien een belletje doet rinkelen. In dat geval een welgemeende proficiat, want het is duidelijk dat u met muziek en meer bepaald met metal bezig bent. Zo niet, geen nood. Asylum Pyre is een Franse progressieve rockband die ruim vijftien jaar aan de weg timmert en reeds drie albums op een onverschillige wereld losliet. Ondanks de steun van Massacre bleef succes beperkt. Nu gaat Asylum Pyre op eigen houtje verder zonder Chaos Heidi maar met Oxy Hart. En dit is een wissel die wel eens in het voordeel van Asylum Pyre zou kunnen werken. Ombeline, zoals Oxy in het echt noemt, is een spring in het veld die op een podium haar natuurlijke habitat vindt. Of Oxy ook kan zingen moest nog blijken, want velen zijn geroepen, maar weinig zijn verkoren en bovendien zijn veel Fransen niet bij machte om Engels zonder Franse tongval te gebruiken. Maar uw mag op uw twee oren slapen, bij Oxy vormt dit alvast geen probleem, bovendien heeft ze een eigen krachtige maar natuurlijke zangstijl. Het album opent sterk met ‘One Day’ en ‘Sex, Drugs And Scars’. De stijl van de band is weliswaar een beetje opgeschoven richting alternatieve metal, maar dit is gelukkig een verstandige keuze. Het moet gezegd dat gitarist Johann Cadet ook een part van de vocalen voor zijn rekening neemt. Dat werkt uitstekend. Eigenlijk hadden ze nog wat harder mogen vernieuwen. Oxy zorgt voor een frisse wind, maar een stormpje had wellicht nog meer wonderen verricht. Nu klinkt het soms nog een beetje braaf. Ik zie potentieel om vernieuwender, gedurfder en eigenzinniger te zijn. Met wat ze nu brengen moet Asylum Pyre in staat zijn om Frankrijk en bij uitbreiding Europa rond te reizen, bij voorkeur in het voorprogramma van een iets grotere band zoals bijvoorbeeld Amaranthe of Kamelot. ‘N°4’ is enerzijds een geslaagde stijlbreuk, maar laat anderzijds kansen liggen. Volgende keer zeker benutten en dan wordt het iets opmerkelijks. Nu is het geslaagd maar zonder onderscheiding.

Frederk Blieck (80)

M & O Music M&OMUSIC 180

Tracklist: 1. Lullaby For The Clairvoyants 2. One Day (Silence – part 2 : Day Dreaming) 3. Sex, Drugs And Scars 4. Lady Ivy 5. On First Earth 6. (D)ea(r)th 7. Into The Wild 8. MCQ Drama 9. Borderline 10. The Right To Pain 11. The Broken Frame 12. The Cemetery Road