Black Magic: Wizard’s Spell (ep)

Black Magic is een Noors gezelschap dat in 2006 werd opgestart als black metal / thrash metal collectief. De sound wijzigde al vlug richting heavy metal / speed metal en toen ‘Wizard’s Spell’, opgenomen in 2009-2010, uiteindelijk op de markt kwam in 2014 was dat laatste gegeven al een vaststaand feit. Black Magic hield het eigenlijk al in 2012 voor bekeken, maar werd opnieuw opgestart in 2015. Dark Essence Records acht de tijd nu rijp om deze ‘Wizard’s Spell’ opnieuw op de markt te brengen. Misschien een leuk hebbeding voor de fans die op een of andere manier de originele uitgave niet aan hun collectie hebben toegevoegd, of een nieuw item voor nieuwe fans van Black Magic. Wijzelf zien er niet direct een grote meerwaarde in. Je krijgt uiterst traditionele heavy metal te horen (met een randje doom en een randje speed metal) die de heren negen nummers lang volhouden. Dat de ep in 2014 nogal wat stof deed opwaaien in de (Noorse) underground scene vinden we zelf eigenaardig, want echt tot de verbeelding sprekend vinden we de tracks alvast niet. De korte instrumentale opener, ‘Black Magic’, zet de toon waarna ‘Rite Of The Wizard’ weinig spectaculair overneemt met lijzige vocalen. Leuk indien je houdt van traditional heavy metal die duidelijk is blijft steken in de jaren tachtig (zelf de sound klinkt alsof het een vergeten opname is uit die jaren). ‘Voodoo Curse’ gaat instrumentaal verder en terwijl het geheel een wat occulte sound krijgt, handelen de teksten over het kwade en horror verhalen. ‘Thunder’ laat voor het eerst de invloeden van speed metal horen, maar we worden heel zeker niet weggeblazen door noch het muzikale nog het vocale (we missen zelfs de hoge uithalen die veel speed metal bands gebruiken). ‘Death Militia’ gaat op deze ingeslagen weg verder. Daarna krijgen invloeden uit doom weer de bovenhand in het instrumentale ‘The Ritual’. ‘Night Of Mayhem’ is typische heavy metal, maar voegt niets toe aan het genre. Dit geldt ook voor ‘Possessed’ en ‘Embrace By The Cult’, twee nummer waar we de vocalen absoluut niet kunnen waarderen. Wij zijn alvast niet onder de indruk geraakt van deze ‘Wizard’s Spell’ en vragen ons dan ook af waarom Dark Essence Records dit opnieuw op de markt brengt. We willen ook nog meegeven dat de laatste vier tracks eerder ook al te vinden waren op de ‘Reap Of Evil’ demo van Black Magic, origineel uitgebracht in 2010 op cassette (waarschijnlijk is dit de reden dat dit ook zo gedateerd klinkt).

Luc Ghyselen (50)

Dark Essence Records

Tracklist: 1. Black Magic 2. Rite Of The Wizard 3. Voodoo Curse 4. Thunder Of The Undead 5. Death Militia 6. The Ritual 7. Night Of Mayhem 8. Possessed 9. Embrace By The Occult