Vananidr: Vananidr

De geschiedenis van Vananidr begint ergens in het midden van de jaren negentig wanneer Titan Hydra opstart. In 1999 bestaat de line-up van dit gezelschap uit Titan, Anders Eriksson (gitaar), Erebus (vocals), Thunder (drums) en dus Titan (bass, keyboards). Na een pak demo’s was er een album: ‘Phaedra’ (2003). Terwijl men werkt aan een tweede album verlaat eerst Erebus, en korte tijd later ook Titan de band. In 2010 pakt Anders de draad terug op en werkt het album af met zijn eigen vocalen onder de naam Synodus Horrenda. Daarna werkt Anders Eriksson, eerst nog samen met drummer Thunder, aan een nieuw album dat nu het daglicht ziet op het label Purity Through Fire. Naam van het album, en van de band: Vananidr. Wat krijg je van Vananidr? Pure old school nineties styled black metal en dat acht knap opgebouwde nummers lang. Vernieuwend in het (sub)genre? Helemaal niet! Beklijvend en nazinderend? Ja, dat wel, want Anders pakt je werkelijk vanaf de eerste tonen van ‘Raging Blizzards’ bij je nekvel, schudt je krachtig over en weer en laat je pas uitgeteld los bij de laatste tonen van ‘Psalm Till Döden’. Wij zijn alvast best te spreken over dit werkstuk en we denken dat elke black metal liefhebber het met ons eens zal zijn: dit is somber, in duisternis gehuld en intens. Dat er een paar heel subtiele accenten folk in de sound waar te nemen zijn, nemen we er met de glimlach bij. En, indien Anders beslist om een nieuw werkstuk voor dit Vananidr te maken, willen we dit beslist opnieuw horen!

Luc Ghyselen (80)

Purity Through Fire

Tracklist: 1. Raging Blizzards 2. Frostbitten Kingdom 3. Abomination Of Evil 4. Projections 5. Rise 6. Warfare 7. Enter Eternity 8. Psalm Till döden