Deep Sun: Das Erbe Der Welt

Dit is mijn eerste kennismaking met Deep Sun. Een blind date is het niet, want ik was reeds enige tijd geleden gewaarschuwd dat Deep Sun één van de betere Zwitserse bands zou zijn. Met het verschijnen van hun tweede album, via Massacre deze keer, is het moment dus gekomen om uit te maken of mijn Zwitserse bronnen kennis van zaken hebben. Misschien toch nog even de band een plaatsje geven. Zolang het nog mag, gaan we de term toch nog gebruiken: Deep Sun is een female fronted symphonic metal band. Voor sommigen is dit al een reden om af te haken, maar mag ik u, beste lezer, vragen om toch nog even door te lezen. Eigenlijk is Deep Sun een power metal band met symfonische invloeden én een zangeres die wel heel erg soprano zingt, een beetje vergelijkbaar met Dianne Van Giersbergen. De muziek is wel dik in orde. ‘Insurrection Of Technology’ springt er wel uit en zou eigenlijk een single moeten zijn. ’Worship The Warship’ is eveneens een nummer met een eigen karakter, dezelfde familie als ‘Insurrection Of Technology’ maar minder exuberant. ‘Cyberspace’ rockt er lekker op los (aan overdreven snelheid), but ‘speed is what we need’. Het stond in de sterren geschreven dat het gelijknamige ‘Das Erbe Der Welt’ met piano en vocalen zou aanvangen om dan ergens in het midden te muteren in een meeslepend traag en bitterzoet nummer, maar ondanks het zekere cliché-gehalte vind ik het toch nog een goed nummer. ‘Super New World’ is zo’n nummer geworden, waar alles klopt, maar volledig opgebouwd is uit elementen die je al tientallen keren gehoord hebt. Het resultaat is dat je een dubbel gevoel krijgt: enerzijds ‘ja, dit is leuk’, anderzijds ‘maar ja, hebben we dit al niet genoeg gehoord’. Allez, één keer dan nog, om de band het voordeel van de twijfel te geven. En ze hebben me gehoord blijkbaar, want in ‘Vertigo’ proberen ze het recht te zetten. Ook ‘Go For The Kill’ gaat voor de prijzen. ‘My Darkness’ begint met een synth riedel en ontpopt zich tot een typisch symfonische metal nummer, maar van de goede soort. ‘Frozen Sea’ is zeer stereotiep, maar kan me toch bekoren. Afsluiter ‘The Raven’ staat waar het nummer moet staan en sluit zeker in schoonheid af. Ik heb een album gehoord met voldoende variatie enerzijds maar een band die toch ook regelmatig kiest voor zekerheden eigen aan het symfonische genre en in balans met de stem van zangeres Debora Lavagnolo. Dat mag. Het klinkt misschien ene beetje berekend, maar de rekening klopt. Ik vermoed dat de band live ook wel zal staan als een huis, zo zijn de Zwitserse bands immers altijd. Dus kijken we uit naar hun eerste passage in de Lage Landen.

Frederik Blieck (87)

Massacre Records MASCD 1072

Tracklist: 1. Relentless Resistance 2. Heroes 3. Insurrection Of Technology 4. Worship The Warship 5. Abandon Cyberspace 6. Das Erbe Der Welt 7. Super New World 8. Vertigo 9. Go For The Kill 10. My Darkness 11. Frozen Sea 12. The Raven