John The Void: Adversa

John The Void: nog nooit van gehoord. Eventjes surfen op internet, wat luisteren op Youtube en dan snel de cd aanvragen om een review over te schrijven: zo gaat dit tegenwoordig in zijn werk en zo leer je elke week weer nieuwe bands kennen. John The Void is een vijfkoppige band uit ItaliĆ« en hun sound is een mix van sludge, doom en post black metal. ‘Adversa’ is hun tweede full cd en een echte voltreffer in dit genre. Je kan hen het best vergelijken met onze Kortrijkse band Amenra. ‘Shapeshifter’ begint tergend langzaam maar enig mooi: een mooi post rock begin. Na drie instrumentale minuten horen we desolaat en wanhopig gegrunt en slepende gitaren: ijzingwekkend. ‘Dark City Of Error’ begint meteen stevig met stevige grunts en een pittiger tempo. De onheilspellende drums passen wonderwel bij de getormenteerde zang en het zweverig gitaarspel. Een waar pareltje is ‘Silent Bearer’. Hier druipt de wanhoop vanaf, want alles zit in dit nummer vervat: sludge, wat doom, en schitterend gitaarwerk en zang om van te huiveren. Het instrumentale ‘A Cold Becoming’ is rustig en ingetogen: post rock van de puurste soort en bewijst de veelzijdigheid van deze band. Afsluiter van deze steengoede cd is het dertien minuten durende ‘A Permanent Change’. Hier combineert de band op schitterende wijze al hun muziekstijlen. Wat een nummer! Wat een variatie! Toegegeven, van deze muziek wordt je niet vrolijk en happy maar sta je wel verbluft van het vakmanschap en de schoonheid van hun (getormenteerde) muziek.

Bart Verlinde (88)

Argonauta Records

Tracklist: 1. Shapeshifter 2. Dark City Of Error 3. Adversa 4. Silent Bearer 5. A Cold Becoming 6. Cursed 7. A Permanent Change