Aethyrick: Praxis

‘Praxis’ is het debuutalbum van het Finse Aethyrick, een band die sinds 2016 actief is en zich muzikaal laat gelden aan de hand van atmospheric black metal. Nadat de band in 2017 twee demo’s op de wereld los liet – die worden samengebundeld onder de naam ‘Solstice Cycle’ en binnenkort op de markt gebracht door het label The Sinister Flame – vonden de heren – Gall en Exile – de tijd rijp om dit zeven tracks tellend debuut op ons los te laten. Echt vernieuwend is het allemaal niet, maar we krijgen wel krachtige en stevige black metal erupties te horen die worden afgewisseld met rustgevende fragmenten. Precies dus zoals het (sub)genre het voorschrijft. Occultisme, satanisme en mystiek zijn de items die de heren in hun zo goed als onverstaanbare teksten naar voor brengen. Het maakt eigenlijk ook niet zoveel uit, daar de muziek al voldoende voor zich spreekt. De atmosferische passages zorgen voor weidsheid en rust, terwijl de black metal passages kracht, agressie, brutaliteit en duisternis herbergen. Een kleine veertig minuten lang neem Aethyrick je mee in hun eigenzinnige wereld die ze boetseren aan de hand van gevoelens die ze te verwerken kregen terwijl ze in in grotten onder de bomen zaten, of het licht van honderden sterren aanschouwden, of de huilende wind hoorden over de vlakte razen, … Het zit allemaal verwerkt in de sound van Aethyrick dat ons wist te bekoren met dit debuut. OK, we hoorden niet echt absolute topnummers, maar diepe dalen werden heel zeker vermeden zodat we ‘Praxis’ toch voldoende durven aanraden aan liefhebbers van atmospheric black metal.

Luc Ghyselen (78)

The Sinister Flame TSF 008

Tracklist: 1. Protectress 2. Reverence 3. Pilgrimage 4. Quietude 5. Wayfarer 6. Adytum 7. Totems