Fallujah: Undying Light

Na vier albums, twee ep’s en twee demo’s mogen we stilaan gaan speken van een gevestigde waarde. Dit is hun tweede voor Nuclear Blast, die de laatste jaren vlijtig investeert in de extremere genres. Fallujah, voor zij die de band niet kennen, houdt zich op in progressieve death metal middens. Aanvankelijk was de sound eerder deathcore te noemen, maar de laatste jaren is de evolutie bij Fallujah geleidelijk aan gekomen richting progressief. Des te beter, want vorig album, ‘Dreamless’, was een schitterend album. Op het eerste zicht blijft de band steken op hetzelfde niveau middels opener ‘Glass house’ en tweede nummer ‘Last Light’. ‘Ultraviolet’ is dan wel al iets beter (en extremer). Misschien dat ietwat ‘Dopamine’ wonderen doet. Inderdaad, ‘Dopamine’ is de kick die we nodig hebben. Met ‘Ocean Above’ doen ze hun naam helemaal eer aan en leveren ze definitief het bewijs dat Fallujah een topper in het genre is en blijft. Ook ‘Hollow’ klinkt spannend. ‘Sanctuary’ is een voltreffer. ‘Distant & Cold’ en ‘Departure’ vervolledigen het rijtje van excellente nummers. Met drie gewoon goede nummers en de rest dik in orde mogen we spreken van een geslaagd album. De kans dat Fallujah opnieuw een stap voorwaarts zal zetten is reëel. Op een dag slaan ze ons om de oren met een klassieker: het zit er dik in. Mooie hoes overigens. Enig minpuntje: aan een vinyl versie hebben ze blijkbaar niet gedacht bij Nuclear Blast. Wat niet is, kan misschien nog komen. Wie weet?

Frederik Blieck (88)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. Glass House 2. Last Light 3. Ultraviolet 4. Dopamine 5. The Ocean Above 6. Hollow 7. Sanctuary 8. Eyes Like The Sun 9. Distant And Cold 10. Departure