Yngwie Malmsteen: Blue Lightning

Met ‘Blue Lightning’ keert Yngwie Malmsteen terug naar zijn roots: blues en bluesrock. Als jonge knaap leerde hij immers gitaar spelen aan de hand van het luisteren naar blues / bluesrock albums van o.a. John Mayall. Later kwamen daar rock albums bij van o.a. Jimi Hendrix en Deep Purple. Intussen heeft Yngwie Malmsteen er reeds een impressionante muzikale carrière op zitten. Wie kan zich nog Steeler en / of Alcatrazz herinneren waarmee hij echt faam begint te maken als gitaarvirtuoos? Daarna ging het vlug crescendo onder eigen naam – twintig full-albums heeft hij reeds op de markt onder eigen naam! – en nu is er dus deze ‘Blue Lightning’, een twaalf tracks tellend album met zijn visie op blues en bluesrock. Natuurlijk blijft hij ook trouw aan zijn eigen virtuoze gitaarstijl waar plaats is voor een massa aan extra noten per seconde. Vier eigen songs staan broederlijk naast acht interpretaties van, al dan niet gekende, nummers van Jimi Hendrix (‘Foxey Lady’ en ‘Purple Haze’), Deep Purple (‘Demon’s Eye’ en ‘Smoke On The Water’), ZZ Top (‘Blue Jean Blues’), The Beatles (‘While My Guitar Gently Weeps’), The Rolling Stones (‘Paint It Black’) en Eric Clapton (‘Forever Man’). Dat hij elk nummer niet klakkeloos naspeelt, had je al begrepen. Persoonlijk ben ik dan te veel geneigd om te gaan vergelijken met de originele versies van de nummers, en dan hou ik het zelf liever bij het origineel. Liefhebbers van Yngwie Malmsteen‘s gitaarwerk zullen daar waarschijnlijk ander over denken en deze versies prefereren. Het neemt niet weg dat de man op deze manier zijn respect betoont voor de nummers die hij covert en dat hij daar nog vier eigen nummers aan toe voegt die naadloos aansluiten bij de covers op gebied van stijl (blues, bluesrock). Voeg daar zijn toch wel schitterend magistraal gitaarspel aan toe en je verkrijgt een heel sterk album. Oh ja, de deluxe uitgave heeft er nog twee extra tracks bij!

Luc Ghyselen (85)

Mascot Records / Mascot Label Group M7578

Tracklist: 1. Blue Lightning 2. Foxey Lady 3. Demon’s Eye 4. 1911 Strut 5. Blue Jean Blues 6. Purple Haze 7. While My Guitar Gently Weeps 8. Sun’s Up Top’s Down 9. Peace, Please 10. Paint It Black 11. Smoke On The Water 12. Forever Man