Kalt Vindur: Delusions

‘Delusions’ van het Poolse Kalt Vindur dateert eigenlijk reeds uit 2017. Dat het nu pas besproken wordt komt eenvoudig weg door het feit dat dit debuutalbum nu pas in onze elektronische mailbox te vinden is. Kalt Vindur werd in 2015 opgestart en zorgt voor een beklijvende mix van progressive black metal en doom. Na wat wisselingen in de line-up is, was het vijftal klaar om ons dit debuut te presenteren. ‘Delusions’ werd opgenomen met volgend kwintet, al zullen de namen waarschijnlijk geen belletjes doen rinkelen: Marcin Borula (gitaar), Julian Zacharjasz (drums), Artur Szydło (gitaar), Szymon Hadała (bass) en Wojciech Kozub (vocals). En, eerlijk is eerlijk, dit zes tracks tellend debuut mag best gehoord worden, al is de speelduur, iets meer dan tweeëndertig minuten, misschien wat kort te noemen. De heren openen met ‘Art Of Suffering’ waar een eigenzinnige intro, die je meteen een erg ongemakkelijk gevoel mee geeft, van de ene speaker naar de andere heen en weer klinkt, vooraleer het gezelschap krachtig en vol duisternis van leer trekt. Een opener die meteen onze aandacht opeist. Ook de outro is al even eigenzinnig, maar veel korter dan de intro. ‘Mantra’ opent eerst nog vrij traditioneel maar krijgt al vlug een onderhuidse duistere dreiging mee die je een ongemakkelijk gevoel oplevert. En horen we ook geen pianoklanken tussen de stevige black metal? Met een krachtig maar meestal erg eigenzinnig ritme wordt ‘Fiery Storm (W dolinie śmierci)’ afgewerkt waarin de duistere dreigende vocalen ons het meest opvallen. Tal van tempo en ritmewisselingen zijn hier je deel. Het tempo gaat er grotendeels uit voor ‘Nim słońce wyśni…’ dat een zo goed als instrumentaal nummer is en waar nog steeds eigenzinnige klanken uit op borrelen. De heren blijven eigenzinnig verder gaan met ‘Nangar K’hell’ waarin doom en black metal extra eigenzinnige klanken meekrijgen om een eigen identiteit te creëren. Afsluiten doen de heren met ‘And The Light Is Gone’, een nummer dat nogmaals alle ingrediënten die de sound van Kalt Vindur uitmaken meekrijgt: doom, black metal, zware rauwe vocalen, tempo en ritmewisselingen, én eigenzinnige geluiden die de band een eigen gezicht geven. Indien je als liefhebber van black metal dit schijfje nog te pakken krijgt, aarzel dan niet, je zal het je niet berouwen. Naar verluidt probeert de band nu een deal te pakken te krijgen om (1) dit album in vinyl versie op de markt te krijgen en (2) om een nieuw zeven tracks tellend album uit te brengen. Wij duimen alvast voor Kalt Vindur dat het hen mag lukken.

Luc Ghyselen (80)

Mara Productions Mara 009

Tracklist: 1. The Art Of Suffering 2. Mantra 3. Fiery Storm (W dolinie śmierci) 4. Nim słońce wyśni … 5. Nangar K’hell 6. And The Light Is Gone