Suzi Quatro: No Control

Toen ik als kleine jongen geïnteresseerd raakte in muziek was dat eerst dankzij bands als The Sweet, The Rubettes, Mud, Slade, Status Quo, Gary Glitter Band, … en ene Suzi Quatro die toen hits scoorde met ‘Can The Can’, ‘Devil Gate Drive’, ’48 Crash’ en ‘Daytona Demon’. Een enorm succes was er ook nog met ‘Stumblin’ In’ (een duet met Chris Norman (Smokie)). Later verlegde mijn muzikale smaak zich naar het hardere genre en verloor ik Suzi Quatro volledig uit het oog. Toen ik dit nieuwe album van de dame onder ogen kreeg, was ik toch wel benieuwd hoe deze singer songwriter, multi-instrumentaliste en actrice het er nu nog vanaf brengt. Samen met haar zoon, Richard Tuckey, schreef ze de elf nummers voor dit album en die worden vakkundig gebracht door haar Britse band. In een combinatie van pop en rock wordt je hier door het repertoire geloodst die vakkundig gearrangeerde nummers opleveren. Nu eens duidelijk meer pop gericht, dan weer met een knipoog naar blues en hé, na een carrière van meer dan vijftig moet deze dame eigenlijk niets meer bewijzen. Hebben ik genoten van ‘No Control’? Om eerlijk te zijn, had ik er echt wel wat meer van verwacht, maar dat er nog steeds een paar erg leuke songs langskomen, kan ik niet ontkennen, al kan dit ook te maken te hebben met nostalgie, natuurlijk. Het feit dat een aantal nummers door nogal veel blazers worden ondersteund, drukt de pret toch enigszins, maar anderzijds houden een aantal rockende nummers dit in evenwicht. En het zijn vooral die laatsten die het meest in mijn smaak vallen. Het gedreven ‘Home Alone’, het rockende ‘Macho Man’ (met zijn knipogen naar de succesnummers uit de jaren zeventig), het stevig in bluesrock verankerde ‘Don’t Do Me Wrong’ met mooie pianoriedels en harmonica en het mooi opgebouwde bluesy ‘Going Down Blues’. Al bij al toch een album die me bevalt zonder dat het me van de sokken blaast en die bewijst dat Suzi Quatro nog steeds iets in haar mars heeft, al is ze ondertussen bijna 68 jaar jong.

Luc Ghyselen (75)

Steamhammer / SPV

Tracklist: 1. No Soul/No Control 2. Going Home 3. Strings 4. Love Isn’t Fair 5. Macho Man 6. Easy Pickings 7. Bass Line 8. Don’t Do Me Wrong 9. Heavy Duty 10. I Can Teach You To Fly 11. Going Down Blues