Attika: When Heroes Fall

Het Amerikaanse Attika ontstond in 1986. De band zorgde in 1988 voor een titelloos debuut die vrij rimpelloos, althans in Europa, weg deemsterde. Drie jaar later zorgde Attika voor een tweede album die eerst enkel op cassette werd uitgebracht. Een jaar later werd ‘When Heroes Fall’ toch op cd geperst, maar ook dit album deed niet zo veel stof opwaaien in onze contreien. In 1996 viel het doek tenslotte over Attika, maar naar verluidt is de band sinds een tijdje terug actief. Originele bandleden Robert Van War (voacls) en Jeff Patelski (drums) laten zich tegenwoordig omringen met Glenn Anthony (bass) en Bill Krajewski (gitaar). Voor Pure Steel Records een ideale gelegenheid om ‘When Heroes Fall’ van onder het stof te halen en het album te laten remasteren door Robert Romagna en er een extra live opname aan toe te voegen. En nu krijgen we de traditionele heavy metal / power metal van het toenmalige viertal – Robert Van War (vocals), Joe Longobardi (gitaar), Dan Rubel (bass) en Jeff Patelski (drums) – nog eens te horen. Of je je nu moet spoeden naar de dichtstbijzijnde platenboer, of je meteen op zoek moet naar dit album via het wereldwijde web, is een ander paar mouwen. Indien je fan bent van Attika heb je waarschijnlijk de originele release in huis en indien je dat schijfje niet grijs of kapot hebt gespeeld, krijg je enkel een extra nummer: een live versie van ‘Silent Rage’ dat krachtiger en energieker klinkt dan de studio versie. Wat betreft de remastering: wij kunnen hier niet vergelijken daar we de originele uitgave niet in ons bezit hebben. Wel hebben vinden we de negen nummers die het originelen album uit maakten zeker niet slecht, al breken ze ook geen potten en zijn ze heel traditioneel opgebouwd volgens de toen geldende regels in het Amerikaanse heavy metal / power metal circuit: melodieus, krachtig en toch gepolijst zodat ze misschien de talrijke Amerikaanse radiostations konden overtuigen. Laten we dus maar heel eerlijk zijn: ‘When Heroes Fall’ van Attika is zeker geen “must have”-album, maar liefhebbers van traditional US metal zullen hier zeker weg mee weten.

Luc Ghyselen (68)

Pure Steel Records PSRCD 179

Tracklist: 1. Filming The Tragedy 2. Silent Rage 3. When Heroes Fall 4. Prisoners Of Habit 5. Hollow Grave 6. Deliverer 7. Seventh Sign 8. The Shame 9. Black Rose 10. Silent Rage (live)