The Lumberjack Feedback: Mere Mortals

De Franse instrumentale sludge band met maar liefst twee drummers achter de batterie is terug. ‘Mere Mortals’ klinkt heel wat zuiverder opgenomen dan voorganger ‘Blackened Visions’ – iets meer reverb had misschien wel gemogen – maar met een leuk doordachte stereo-opname waardoor de drumslagen letterlijk om je heen neer hagelen. Het voordeel is dat het atmosferisch blackish achtergrondgitaartje en de dissonante gitaren die de sfeer van een verlaten insane asylum goed doorkomen op ‘Therapy’. Op de single, ‘Kill Kill Kill Die Die Die’, wordt dit verdergezet, met interessant afwisselende ritmes. Een fris nummer zonder al te veel complexiteit. ‘New Order (Of The Ages) Part 1’ is een beetje een afknapper: veel verder dan sferisch echoënd geplingel en getrommel geraakt het niet en pas na vijf minuten wordt het muzikaal interessant. ‘Part 2’ is al heel wat beter: zware, eenvoudige sludge met heavy ritmes en goede opbouwen naar zware, trage, moordende partijen. ‘Wind Last Blow’ is ook een up-tempo hoogvlieger met interessante, energieke ritmes en hectische percussie. Twee drummers hebben dus echt wel een meerwaarde en zeker live moet dit sensationeel zijn! ‘A White Horse Called Death’ combineert dan weer groove met distante, duistere gitaareffecten, maar start ook een narratief beeld dat op afsluiter ‘Kobe (Doors Of Spirit)’ wordt verder gezet. Een desolaat woestijnlandschap wordt gecreëerd en zeker met de cover-artwork in het achterhoofd, kan je je niet van de indruk ontdoen dat dit album een verhaal vertelt zoals in de traditie van het Canadese Seer. ‘Kobe’ zelf is een ietwat lauwe, weemoedige outro, maar wel een passend einde van dit tweede hoofdstuk van The Lumberjack Feedback. Een aanrader voor wie zijn sludge graag glashelder en ietwat groovy heeft!

Sam Bruynooghe (75)

Deadlight Entertainment

Tracklist: 1. Therapy 2. Kill Kill Kill Die Die Die 3. New Order (Of The Ages) Part 1 4. New Order (Of The Ages) Part 2 5. Wind Last Blow 6. A White Horse Called Death 7. Kobe (Doors Of Spirit)