Sworn Enemy: Gamechanger

Sworn Enemy is na vijf jaar terug met hun zesde album en daar kunnen we alleen maar blij mee zijn … tenminste indien het kwaliteit betreft. De laatste albums haalden al lang niet meer het niveau van ‘As Real As It Gets’. Misschien dat in geval van ‘Gamechanger’ de naam de lading dekt. En kijk, na het eerste trits songs ziet het resultaat er goed uit. Dit op zich is al een prestatie, want in hardcore of metalcore verfrissend (ik gebruik bewust ‘origineel’ niet) uit de hoek komen is geen sinecure. Nee, hardcore is niet dood (punk ook nog altijd niet overigens). Er zijn nog steeds steengoede hardcore bands die echt de moeite waard zijn om live aan het werk te zien en om hun albums aan te schaffen. Het moet gezegd dat Sal Lococo als frontman en zanger nog steeds met overtuiging zijn ding doet. Na het beluisteren van alle elf de nummers kan ik alleen maar stellen dat Sworn Enemy een goed album toevoegt aan hun toch al vrij omvangrijke oeuvre, één waarvan alle elf de nummers prima zijn. Na zevenendertig minuten heb je iets van: “het mocht gerust nog tien minuten langer duren”. Je kan ook gewoon opnieuw beluisteren of nog eens ‘As Real As It Gets’ uit de kast halen, al was het maar om even de stress om te buigen in positieve energie. Maar in elk geval Sworn Enemy is terug “as good as it gets” en dat is een geruststelling.

Frederik Blieck (85)

M-Theory / Membran

Tracklist: 1. Intro 2. Prepare for Payback 3. Seeds of Hate 4. Coming Undone 5. Justify 6. DOA 7. Fragments of A Broken Life 8. The Fall of Modern Man 9. Selling A Dream 10. The Consequence 11. Integrity Defines Strength