Paragon: Controlled Demolition

Met deze ‘Controlled Demolition’ is het Duitse Paragon toe aan zijn elfde full-album sinds de opstart in 1990. Paragon stond vanaf het begin voor een krachtige en gedreven mix van traditional heavy metal en power metal. En dit is op dit nieuwste werkstuk nog steeds niet anders. De heren – Andreas Babuschkin (vocals), Jan Bertram (gitaar, backing vocals), Günny Kruse (gitaar, backing vocals), Jan Bünning (bass, backing vocals) en Sören Teckenburg (drums, backing vocals) – gaan er hier uiterst gedreven en energiek tegenaan: precies een stel jonge honden die zich nog ten volle moeten bewijzen, maar niets is minder waar. Paragon heeft er bijna dertig jaar op zitten en opent zijn nieuwste album met wat keyboardklanken (zowat de enige die je op dit album terug vindt!). Die maken al vlug plaats voor een krachtige riff, donderende drumpatronen en een stuwende bass. Meteen lijkt de toon gezet, want van het eerste vocale nummer, ‘Reborn’, gaan het kwintet als een stel waanzinnigen te keer met een gedreven op speed metal geënte track. De jaren tachtig herleven – ik denk spontaan aan Accept als ik de vocalen hoor (niet dat dit in elke track zo naar voren komt, maar toch vrij vaak) – met deze krachtige en toch melodieus klinkende track. En als je dan denkt dat je het best gehad hebt, ben je er aan voor de moeite, want de heren blijven op dit elan doorgaan tot het bittere eind. Track na track weet het vijftal te begeesteren en te overtuigen. Nu eens met wat knipoogjes richting thrash metal, dan weer volop de kaart trekkend van traditional heavy metal, dan weer wat accenten speed metal, maar steeds met kracht en melodie in het achterhoofd. Paragon raast door de elf tracks op dit album – slechts tien als je voor de vinyl versie kiest – zonder ook maar een greintje aan kracht in te boeten en doet dat telkens heel overtuigend. Geen van de nummers valt uit de toon, maar een echte favoriet kunnen we zelfs na x-aantal luisterbeurten nog steeds niet naar voor schuiven. Met ‘Controlled Demolition’ levert Paragon een uiterst sterk album af in het genre!

Luc Ghyselen (90)

Massacre Records MASDP 1057

Tracklist: 1. Controlled Demolition 2. Reborn 3. Abattoir 4. Mean Machine 5. Deathlines 6. Musangwe (B.K.F.) 7. Timeless Souls 8. Blackbell 9. The Enemy Within 10. Black Widow 11. …Of Blood And Gore