Tora Tora: Bastards Of Beale

Het Amerikaanse Tora Tora ontstond in 1985 toen vier vrienden elkaar in een garage troffen om muziek te gaan maken. Het viertal – Anthony Corder (vocals, background vocals, akoestische gitaar), Keith Douglas (lead & rhythm gitaar, akoestische gitaar), Patrick Francis (bass) en John Patterson (drums, percussie) – liet wat stof opwaaien eind jaren tachtig, begin jaren negentig dankzij een paar albums en een aantal singles. Toch viel het doek voor Tora Tora in 1994. In 2008 kon het viertal een paar reünie concerten brengen in de VS. De muzikale microbe had hen terug te pakken en een drietal albums met nooit eerder uitgebracht werk werden op de markt gebracht. Maar de fans schreeuwden om nieuw werk. En die worden nu op hun wenken bediend met deze ‘Bastards Of Beale’, een elf tracks tellend album dat liefhebbers van classic rock / hard rock moet plezieren. Niet dat de heren met iets wereldschokkend voor de dag komen, maar wel elf knap opgebouwde en gearrangeerde nummers die hun kunnen mooi in de spotlight plaatst. Bass en drums zorgen voor een mooie ondersteunende basis, waarop mooi gitaarpatronen worden neergezet. De vocalen klinken best krachtig, en met een bluesy ondertoon in de stem doen die me denken aan werk van Badlands of Tesla en zelfs Bad Company. Dit om maar aan te geven dat de heren er werk hebben van gemaakt. Tien knappe rockende tracks worden een maal onderbroken voor de mooi opgebouwde ballade die met akoestische gitaren wordt gebracht: ‘Lights Up the River’. Verder kunnen we nog zeggen dat ‘Vertigo’ een intrumental is geworden en dat Tora Tora heel knap eindigt met gedreven titelnummer, terwijl er onderweg ook nog een paar sterke tracks langs komen. Wie van hard rock / classic rock houdt met een bluesy ondertoon moet deze nieuwe of Tora Tora beslist een kans geven: er zijn een heel pak mindere albums op de markt.

Luc Ghyselen (85)

Frontiers Records FRCD 917

Tracklist: 1. Sons Of Zebedee 2. Giants Fall 3. Everbright 4. Silence The Sirens 5. Son Of A Prodigal Son 6. Lights Up The River 7. Let Us Be One 8. All Good Things 9. Rose Of Jericho 10. Vertigo 11. Bastards Of Beale