High Inquisitor Woe: The Taint

Het Lommelse kwintet High Inquisitor Woe zou zomaar eens de New Wave Of Belgian Doom Metal kunnen zijn. Op hun sterke debuut ‘The Taint’ combineren ze een heerlijke old school doom sound met een masculiene zang waar Ozzy enkel van kan dromen, met strakke groovy riffs en een stevige stonervibe. Opener ‘Stallions Of Doom’ en ‘Nightshade’ beginnen alvast als de perfecte soundtrack om je Harley nog eens voor een toertje van stal te halen: lekker vettig, met een gestaag tempo en moderne, gekapte ritmes en een nineties grungy zang. Het iets rustigere ‘Kehaar’ draagt dan weer erg veel van de kwaliteiten van old school heavy metal; deze jongens hebben duidelijk goed opgelet en de solo’s en constructies zijn er naar. Vanaf ‘Beyond Visible Light’ over ‘Crown Of Aquilonia’ tot ‘Ghost Trees’ zijn we dan voldoende opgewarmd voor een stevige portie klassieke doom: een heel gezapig tempo en een hypnotiserende lijzige stem die echt voor dit genre gemaakt is, knap werk om die old school vibe zo treffend te vatten! Desondanks blijven meer up-tempo en moderne partijen en groovy riffjes de zware sfeer opfrissen. ‘Witch Of October’ wisselt bijvoorbeeld een heel erg lekker stoner riffje af met ietwat melancholische “happy doom” (het is doom, maar is tegelijk ook té levendig en energiek). Afsluiten doen we met de epische doom van titelnummer ‘The Taint’. Kortom: pittige stoner doom van eigen bodem die het beste van beide genres in een erg geslaagde cocktail giet! Oh wat zou ik deze heren graag eens met hun Nederlandse evenknie An Evening With Knives zien! In afwachting daarvan, kan je alvast genieten van hun set op “Doom Over Den Drummer” op 18 april in Gent.

Sam Bruynooghe (85)

Independent Release

Tracklist: 1. Stallions Of Doom 2. Nightshade 3. Kehaar 4. Beyond Visible Light 5. Crown Of Aquilonia 6. Ghost Trees 7. Witch Of October 8. The Taint