Spirits Of Fire: Spirits Of Fire

Het label Frontiers Records vraagt op geregelde tijdstippen aan een paar artiesten om iets samen uit te proberen. Dit gebeurde ook bij vocalist Tim “Ripper” Owens (ex-Iced Earth, ex-Judas Priest), gitarist Chris Caffery (ex-Savatage, Trans-Siberian Orchestra), bassist Steve DiGiorgio (Testament) en drummer Mark Zonder (ex-Fates Warning). Vier artiesten die eigenlijk en achtergrond hebben in vier verschillende deelgenres uit het heavy metal landschap: power metal, symphonic progressive metal, thrash metal en progressive metal. Neem een grote shaker en schud krachtige door elkaar en je verkrijgt Spirits Of Fire dat hier een elf tracks titelloos debuut aflevert om “U” tegen te zeggen. Track na track weet het viertal te overtuigen met knappe composities, schitterend opgebouwde nummers die zowel kracht als melodie uitstralen met tal van tempo en ritmewisselingen. Zo krijg je bijna een perfecte symbiose van Judas Priest en Savatage met de melodieuze toetsen die ook kenmerkend zijn voor Fates Warning en de strakke kracht eigen aan het Testament geluid. Vraag ons niet om een favoriete track uit te pikken, want die hebben we niet. Elke track opnieuw barst van de mooie momenten: de schitterende drumpatronen, de pulserende of pompende basslijnen, de krachtige riffs, de geweldig inventieve gitaarsolo’s en de machtige vocalen. Meteen is hier het bewijs geleverd dat als vier klasbakken samenwerken er iets heel moois kan ontstaan. Vooral Chris Caffery overtuigd ons terug helemaal – net als met Savatage of Trans-Siberian Orchestra, terwijl zijn albums onder eigen naam ons maar heel matig kunnen bekoren – Spirits Of Fire zorgt zo voor een heel sterk album (een kandidaat voor de eindejaarslijstjes) en nu maar hopen dat de heren ook een tijdlang hun agenda op elkaar kunnen afstellen om dit ook live te presenteren.

Luc Ghyselen (92)

Frontiers Records FRCD 916

Tracklist: 1. Light Speed Marching 2. Temple Of The Soul 3. All Comes Together 4. Spirits Of Fire 5. It’s Everywhere 6. A Game 7. Stand And Fight 8. Meet Your End 9. Never To Return 10. The Path 11. Alone In The Darkness