High Reeper: Higher Reeper

Het Amerikaanse High Reeper werd in 2016 opgestart en van de heren kregen we vorig jaar het titelloze debuutalbum gepresenteerd. Nu is het vijftal – Pat Daly (gitaar), Andrew Price (gitaar), Zach Thomas (vocals), Shane Trimble (bass) en Justin DiPinto (drums) – er terug met hun tweede album. ‘Higher Reeper’ bevat acht tracks die naadloos aansluiten bij de nummers van het eerste album. De heren kiezen resoluut voor een krachtige mix van hard rock, doom en stoner metal, die zowel gedreven en energiek klinkende nummers oplevert als eerder slepende, logge tracks. Toch passen die kleine variatie wonderwel samen in het geheel van High Reeper. Vernieuwend of speciaal uit de hoek komen, doet de band niet, maar een knap album in het (sub)genre krijg je wel te horen. Bass en drums beperken zich hoofdzakelijk tot het leggen van een heel krachtige en solide basis. De riffs zijn groots en stralen een onverzettelijke kracht uit. De gitaarsolo’s klinken goed zonder dat je ze als inventief kan bestempelen. Ook de vocalen vallen niet echt op, al passen ze natuurlijk wonderwel bij de afgeleverde sound. Echt veel nieuwe zieltjes zal High Reeper naar onze bescheiden mening niet winnen met deze ‘Higher Reeper’, maar wie de band eerder al ontdekte, mag op beide oren slapen: ook dit tweede album is een aangenaam en krachtig luisterstuk geworden zonder absolute hoogtepunten maar zeker en vast ook zonder miskleunen.

Luc Ghyselen (75)

Heavy Psych Sounds HPS 093

Tracklist: 1. Eternal Leviathan 2. Buried Alive 3. Bring The Dead 4. Apocalypse Hymn 5. Foggy Drag 6. Obsidian Peaks 7. Plague Hag 8. Barbarian