Pagan Altar: Lords Of Hypocrisy

Na ‘Judgement Of The Dead’, waarvan u onze review ook op MUSIKA kan terugvinden, brengt Temple Of Mystery ook het tweede album, ‘Lords Of Hypocrisy’ uit 2004, van Pagan Altar heruit. Hun comebackplaat zo u wil. Er zit namelijk wat tijd tussen de twee albums. In theorie zit er tweeëntwintig (!) jaar tussen de twee platen (debuut ‘volume 1’ is eigenlijk gewoon hun originele demo), maar een groot deel van de nummers op ‘Lords Of Hypocrisy’ was onuitgegeven materiaal. Van een stijlbreuk kan je dus moeilijk spreken. De occulte thema’s worden aangehouden, het geluid is nog altijd een mengeling van NWOBHM en doom metal en de strot van Terry Jones had nog steeds een unieke klankkleur. Wel hebben we de indruk dat ‘Lords Of Hypocrisy’ wat meer riffheavy is, ook het sologehalte ging wat omhoog en men schroefde de folky stukjes ook op. Persoonlijk is dit onze favoriete Pagan Altar release,. Niet alleen zijn alle nummers ijzersterk en atmosferisch, ook de hoes met hun logo en een foto van een ruïne spraken ons enorm aan. Het was trouwens onze eerste kennismaking met de groep en zoiets heeft natuurlijk de neiging van je oordeel wat te beïnvloeden. Tuurlijk, de stem van Terry Jones is hierop ook nog altijd een “hate it or love it” ervaring, maar zijn nasale en beperkte stem is voor ons een toegevoegde waarde bij deze muziek. Maar als we de focus shiften naar zijn zoon, gitarist Alan Jones, merken we de krachtige riffs en solo’s op die eigenlijk de essentie van de band belichamen. De man is een ondergewaardeerd talent in de metalwereld en als men materiaal had blijven uitbrengen in de jaren tachtig zou onze scene er misschien wel iets anders uit hebben gezien. Toch zijn we dankbaar voor de (in essentie) vier platen die Pagan Altar ons heeft geschonken. Men gaat binnenkort de hort op met Brendan Radigan (Magic Circle) en we hopen hen ook in onze contreien te zien. Net zoals met ‘Judgement Of The Dead’ komt ‘Lords Of Hypocrisy’ in alle formats uit: cassette, cd en vinyl, alsook een beperkte oplage (250 stuks) in blauw vinyl. Het artwork is ook hernieuwd (persoonlijk hielden we meer van het originele artwork, maar soit), ditmaal een schilderij van Adam Burke, die instond voor het artwork van hun laatste album. We zullen het maar meegeven, maar snel zijn is de boodschap. Materiaal van de band is heel moeilijk te vinden.

Levi De Luycker (94)

Temple Of Mystery

Tracklist: 1. Lords Of Hypocrisy 2. Satan’s Henchmen 3. Sentinels Of Hate 4. Armageddon 5. The Interlude 6. The Aftermath 7. The Masquerade 8. The Devil Came Down To Brockley 9. March Of The Dead