Mystifier: Protogoni Mavri Magiki Dynasteia

Het Braziliaanse Mystifier was er reeds in 1989 en bouwde langzaam, maar heel zeker aan een knappe reputatie in black metal kringen. Demo na demo, album na album groeide de naam bekendheid van dit gezelschap. Maar een enorm komen en gaan van tal bandleden vertraagde de groei toch wel en het is nu immers achttien (!) jaar geleden dat er nog nieuw werk van Mystifier te horen viel. Enkel Beelzeebubth (gitaar, backing vocals) is nog over van de originele line-up. Met Do’Urden (vocals, bass, keyboards) en Warmonger (drums, percussie) werd deze ‘Protogoni Mavri Magiki Dynasteia’ ingeblikt. ‘Protogoni Mavri Magiki Dynasteia’ telt tien rauwe en ruwe black metal tracks die liefhebbers van het genre niet onverschillig zullen laten. De heren openen meteen met het titelnummer, een track waarop ze wat “hulp” kregen van Prurient en Jim Mutilator. Het levert een beklijvende intro op, om dan krachtig, brutaal en rauw verder te gaan aan een best wel traag tempo. Bass mag de eerste klanken van ‘Weighing Heart Ceremony’ brengen en na wat aarzeling, wordt het tempo plots met een fikse ruk de hoogte in gejaagd. Al gaan de heren, op gebied van tempo althans, nooit in het rood. Kracht, dreiging, rauwe ruwheid en zelfs een pak mysterie blijven de hoofdingrediënten uit maken van de sound die meestal midtempo over je heen wordt gekieperd. Het zijn vooral de vocalen die met de meeste aandacht gaan lopen want aan wisselingen van grunts, growls en cleane vocalen is hier geen gebrek. Voeg daar de bijzonder eigenzinnige background vocalen aan toe en je verkrijgt, zeker op vocaal gebied alleen al, een beklijvend album dat een lichtjes mysterieus maar occult aanvoelend geheel oplevert. Dat laatste wordt nog versterkt door de traag of aan midtempo gebrachte sound. Het zorgt, track na track, voor een stevig geheel. Nergens vind je miskleunen, al moeten de heren je ook uitschieters schuldig blijven. Dit album blijft op een constant niveau verder op je gemoed inbeuken en laat tal van wisselingen in tempo en ritme horen, zonder dat een onderliggende dreiging verloren dreigt te gaan. Zonder dat we deze ‘Protogoni Mavri Magiki Dynasteia’ uitroepen tot een meesterwerk, zijn we best wel gecharmeerd door Mystifier en hopen we dat de heren niet opnieuw achttien jaar wachten vooraleer een opvolger te presenteren.

Luc Ghyselen (82)

Underground Activists / Season Of Mist SUA 088

Tracklist: 1. Protogoni Mavri Magiki Dynasteia 2. Weighing Heart Ceremony 3. Witching Lycanthropic Moon 4. Akhenaton (Son Mighty Sun) 5. Six Towers Of Belial’s Path 6. Demoler las Torres del Cielo (en nombre del Diablo) 7. Soultrap Sorcery Of Vengeance 8. (Introcucione d’la Melodia Mortuoria) Thanatopraxy 9. Al Nakba (666 Days Of War) 10. Chiesa dei Bambini Molestati