Quartz: Quartz

Het Britse Quartz werd in 1974 opgestart als Bandy Legs, maar gaat sinds 1977 verder onder de naam Quartz. Kort erna wordt het titelloze debuutalbum, geproducet door Tonny Iommi (gitarist Black Sabbath) op de markt gebracht. Het negen tracks tellend album werd goed ontvangen door een pak journalisten. Hun mix van hard rock, classic rock, pop en metal mag je bestempelen als erg melodieus en een echt grote doorbraak zat er nooit in. Quartz hield het vol tot in 1983 en na het derde full-album, ‘Against All Odds’ viel het doek over de band. Tot de band in 2011 opnieuw op het toneel verscheen in een zo goed als ongewijzigde line-up. In 2016 werd met ‘Fear No Evil’ zelfs een nieuw album op de markt gebracht. Nu zorgt Dissonance Records dat nieuwe fans of liefhebbers die het originele debuut op een of andere manier aan zich voorbij lieten gaan, nu toch hun slag kunnen slaan. ‘Quartz’ telde negen tracks, goed voor iets meer dan zesendertig minuten luisterplezier. Vrij stevig rockende nummers werden afgewisseld met kalmere momenten maar alles werd in een erg melodieus jasje gegoten. Nummers als ‘Sugar Rain’ (let op die samenzang) of het korte, instrumentale ‘Smokie’ had zelfs niet misstaan op een album van bijvoorbeeld Alan Parsons of The Beatles. Zo dus zweefde Quartz een beetje tussen het iets te rockend geweld voor de pop / melodic rock liefhebbers, maar het net niet stevig en krachtig genoeg klinkend geluid die rock en metal fans wilden horen. Dit is na al die jaren nog steeds het feit met dit album: voor sommigen zal dit te “soft” klinken, voor anderen net iets te hard. Wij zijn wel blij met deze re-release, want ons vinyl exemplaar is aan vernieuwing toe.

Luc Ghyselen (75)

Dissonance Productions

Tracklist: 1. Mainline Riders 2. Sugar Rain 3. Street Fighting Lady 4. Hustler 5. Devil’s Brew 6. Smokie 7. Around And Around 8. Pleasure Seekers 9. Little Old Lady