Quartz: Live Quartz

Na twee studio-albums achtte het Britse Quartz de tijd rijp – we schrijven 1980 – om een live album op de markt te brengen waarin hun melodieuze mix van hard rock, classic rock en metal iets krachtiger en heftiger klinkt dan op de studio-albums. Quartz werd in 1974 opgestart als Bandy Legs en koos drie jaar later, bij het uit brengen van het debuutalbum, voor de naam Quartz. De line-up was na het debuutalbum (het titelloze album uit 1977) en het tweede full-album (‘Stand Up And Fight’ (1980)) al een paar maal gewijzigd en bestond toen deze live registratie werd gemaakt uit vocalist Mike Taylor, bassist Derek Arnold, gitarist Mick Hopkins en drummer Malcolm Cope. Opvallend is het feit dat geen van de nummers die hier aan bod komen te vinden zijn op het tweede full-album van de band. Wel krijg je drie nummers uit het debuut te horen: ‘Street Fighting Lady’, ‘Mainline Rider’ en Around And Around’. De overige nummers waren nieuw. Het geheel klinkt iets krachtiger, iets meer gedreven dan het studiowerk, maar het blijft uiterst melodieus en met de Chuck Berry cover ‘Roll Over Beethoven’ bewijst het viertal dat ze ook de modale rock liefhebber over de streep willen trekken voor hun sound. Iets wat niet echt slaagde want Quartz werd nooit een hype of uiterst succesvol: te hard voor de modale rock liefhebber, niet hard en stevig genoeg voor de hard rock / heavy metal fan. In vergelijking met de originele uitgave (1980) krijg je er nu een extra nummer bij: het afsluitende ‘Nantucket Sleighride’ dat mooi in het verlengde ligt van wat je eerder op deze ‘Quartz Live’ hoorde. In 1983 viel het doek trouwens over Quartz om pas in 2011 terug actief te worden.

Luc Ghyselen (70)

Dissonance Productions

Tracklist: 1. Street Fighting Lady 2. Good Times 3. Mainline Rider 4. Belinda 5. Count Dracula 6. Around And Around 7. Roll over Beethoven 8. Nantucket Sleighride