Iron Griffin: Curse Of The Sky

Iron Griffin is een project van Oskari Räsänen, een naam die je misschien bekend in de oren klinkt, daar de man als Oscar Razanez ook als drummer actief is bij Mausoleum Gate. Voor Iron Griffon kiest hij ervoor om zelf alle muziek te componeren, alle teksten te schrijven en het geheel ook allemaal zelf in te spelen. Enkel zijn vocalen betrouwt hij niet zo erg en zo komt het dat hij voor de titelloze ep uit 2017 beroep deed op Toni Pentikäinen. Voor het eerste full-album onder de naam Iron Griffin wilde hij een andere vocale insteek en zo kwam Oskari terecht bij Maija Tiljander. Deze dame verzorgt de vocalen op dit zeven tracks album dat je mag situeren in het vakje hard rock, metal en doom. ‘Curse Of The Sky’ is goed voor een halfuurtje luisterplezier. We gaan maar eerlijk blijven: vernieuwend is dit allerminst, beklijvend is het ook niet echt, zodat we eigenlijk achter blijven met een gevoel dat we dit al allemaal eens eerder (en beter) hebben gehoord. Natuurlijk bewandelt Oskari met Iron Griffin plat getreden paden, zowel op muzikaal vlak (doom, hard rock en metal met een middeleeuws randje) als op tekstueel vak (fantasy, zwaarden, tovenarij), maar echt spannend wordt het nergens. Misschien ook al omdat de vocalen van Maija, die we zeker niet slecht vinden, niet voldoende kracht uitstralen naar onze bescheiden smaak. Het blijft allemaal een beetje te braaf. Meteen zijn we er dan ook niet echt van overtuigd dat Iron Griffin hoge toppen zal scheren met deze ‘Curse Of The Sky’. Integendeel, we vermoeden dat het album zonder erg veel rimpelingen na te laten, zal weg zakken in het overvolle aanbod van releases.

Luc Ghyselen (65)

Gates Of Hell Records

Tracklist: 1. Prelude 2. Reign Of Thunder 3. Forgotten Steel 4. Lost Legion 5. Curse Of The Sky 6. Dawn Of Struggle 7. To The Path Of Glory