Tamerlan: Infinigrammaton

Tamerlan: een nog niet eerder gehoorde naam voor een band bij MUSIKA, maar na wat opzoekwerk via het wereldwijde web, ontdekten we dat er wel meerdere bands met die naam actief zijn. De Tamerlan die ‘Infinigrammaton’ op de markt brengt is in feite een Russisch solo-project van ene Timur Iskandarov die op vorige albums alles zelf in zong en in speelde. Op dit nieuwste werkstuk heeft de man wat “hulp” ingeroepen om zijn death folk / neo folk gestalte te geven. Zo mogen boRA (dreDDup – drums), Cecilia Bjargo (Der Blaue Reiter, Sophia, Arcana – female vocals), Alexandros (Macabre Omen, The One – vocals on ‘On The Wings Of Cosmic Light’) en Sylvain Begot (Monolithe – guitar solos on ‘Indivination Path’) aan dit album meewerken. ‘Infinigrammaton’ telt acht tracks waarin je elementen black metal en industrial herkent in een overwegende folk getinte sound die we kunnen omschrijven als dark folk of neo folk. Voor de folk invloeden grijpt Tamerlan terug naar etnische geluiden van Siberische Stammen, nomaden uit het verre Oosten, en oude legendes uit de Balkan staten. Het zorgt voor een heel eigenzinnig geluid die zowel slaat als zalft, die zowel mystiek en dreigend is als rustig en openbarend. We gaan er niet flauw over doen: sommige fragmenten en stukken liggen ons goed, andere komen, naar ons gevoel althans, geforceerd over. En dat op zowel vocaal als muzikaal vlak. Sommigen fragmenten intrigeren enorm en andere willen we hier zo snel mogelijk door spoelen. Een beetje een “mixed bag” dus zodat we deze ‘Infinigrammaton’ niet ten volle durven aanraden. Beluister dus eerst goed vooraleer tot een aankoop over te gaan.

Luc Ghyselen (68)

Steinklang / Casus Belli Musica / Beverina SK 117

Tracklist: 1. Heart Of A Man – Soul Of A Wolf 2. The Hierophant 3. From The Vast Primordial Ocean 4. On The Wings Of Cosmic Light 5. The Crippled God 6. Unexorciseable 7. Slave Under Will 8. Indivination Path