Pagan Reign: Once Again

Het Russische Pagan Reign ontstond in 1997. Tien jaar later en vijf full-albums verder hield de band het voor bekeken in 2007. Maar het bleef toch ergens kriebelen om hun mix van pagan, folk en black metal aan de wereld te verkondigen en in 2012 werd de band nieuwe leven ingeblazen. Dit resulteert nu in dit twaalf tracks tellend album dat ‘Once Again’ als titel meekreeg. Het gezelschap kiest voor een energieke en gedreven black metal sound waar men dan accenten folk en pagan in onder brengt. Zelf begrijpen we geen snars van de krachtige en bulderende vocalen (al komen er ook bijna gesproken stukken langs in de Engelse taal – en die begrijpen we dan wel), maar dit deert helemaal niet in dit (sub)genre. De krachtige black metal erupties worden afgewisseld met mooie folky passages waarin folkinstrumenten als mandoline, fluit, domra (een driesnarig instrument dat vooral in balalaikaorkesten wordt gebruikt), sopilka (een soort fluit) en zhaleika (ook wel de “Russische folk klarinet” genoemd). Het zorgt in ieder geval voor een mooi geheel waar black metal echt samenspant met folk en pagan. Het ene moment waan je je echt bij een of andere folk band om meteen daarna omver geblazen te worden door een heftige black metal orkaan. Dit zorgt voor soms heel ingetogen en rustige passages (o.a. het instrumentale ‘Light Of Iriy’), maar ook voor opzwepende en begeesterende momenten die uitnodigen tot wilde rondedansen (o.a. het energieke en gedreven ‘The Dawn’). Ja, Pagan Reign zet met dit zesde full-album zichzelf weer op de kaart en liefhebbers van het (sub)genre doen er goed aan om dit werkstuk op zijn minst aan een stevige luisterbeurt te onderwerpen. Wij zouden het gezelschap ook graag eens aan het werk zien op een of ander festival. Wij denken daarbij in de eerste plaats aan het Cernunnos Pagan Fest in het Franse Noisiel.

Luc Ghyselen (85)

Casus Belli Musica / Beverina

Tracklist: 1. Stairway From Golden Svarga 2. Return Of Slavonian Gods 3. Once Again 4. On Fiery Simargl’s Wings 5. Reborn 6. The Will To Freedom 7. Pagan Reign 8. Light Of Iriy 9. The Dawn 10. Where The Sun Rises 11. To The End Of Svarog’s Night 12. Behind The Sunlight