Steel Prophet: The God Machine

Het is een tijdje geleden dat we nog iets hoorden van Steel Prophet. Sedert ‘Omniscient’ uit 2014 blijkt er toch wel het een en het ander gewijzigd binnen Steel Prophet. Zanger Rick Mythiasin verliet opnieuw de band in 2015. Voor het nieuwe album werd R.D. Liapakis van Mystic Prophecy / Devil’s Train aangetrokken als producer én zanger. Deze drukt meteen al zijn stempel op de Steel Prophet sound die nu plots veel voller klinkt en met de stem van Liapakis vooral als heel erg Duits aandoet. De transformatie van heavy metal naar power metal kon niet duidelijker gebracht worden vermoed ik. Dit betekent ook wel een beetje dat het eigen karakter van Steel Prophet na deze makeover eigenlijk weg is. De tien nummers klinken eerder als Primal Fear, dan als Steel Prophet. Toch wel een beetje spijtig dat we na het verscheiden van Manilla Road weer een authentieke Amerikaanse 80’s heavy metal band moeten zien verdwijnen. OK er zijn er nog genoeg (Vicious Rumours, Virgin Steele, Riot V, …), maar een bekering richting Duitse power metal is niet waar we op zitten te wachten. Dit betekent niet dat dit een zwak album is, daarvoor is Laipakis een te grote klasbak. Wellicht voelt Steve Kachinsky zich in goed gezelschap met Liapakis, anders kan ik deze koerswijziging moeilijk plaatsen. Als we de tien nummers onder de loep nemen, dan valt meteen de consistentie op. Er zitten geen echte uitschieters tussen, maar ook geen misbaksels. Ook de hoes voelt een beetje vreemd: mooi, maar niet het soort artwork dat je van Steel Prophet verwacht. Mijn hart treurt toch een beetje: ‘The God Machine’ stond een beetje verkeerd geprogrammeerd als je het mij vraagt.

Frederik Blieck (75)

Rock of Angels Records ROAR 1904

Tracklist: 1. The God Machine 2. Crucify 3. Thrashed Relentlessly 4. Dark Mask / Between Love And Hate 5. Damnation Calling 6. Soulhunter 7. Buried And Broken 8. Lucifer / The Devil Inside 9. Fight, Kill 10. Life = Love = God Machine