Hell’s Guardian: As Above So Below

Soms zegt men dat je je grenzen moet verleggen. Als niet-kenner van het genre laat ik me eens onderdompelen in het epic melodic death metal genre. Het Italiaanse Hell’s Guardian ontstond in 2009 door een samenwerking van de broertjes gitarist Freddie en drummer Dylan Formis. Zanger en ritmegitarist Cesare Damiolini en bassist Claudio Cor vervoegden het duo en de band was compleet. Het jaar erop kwam hun eerste ep al uit en enkele jaren daarna hun eerste full album ‘Follow Your Fate’. In juli 2015 brachten ze de ep ‘Ex Adversis Resurgo’ uit terwijl ze tussendoor het podium met Amorphis, Children Of Bodom en Sabaton deelden. Eind 2017 begonnen ze aan de opnames van ‘As Above, So Below’ en intussen ligt die al een tijdje in de rekken. De sfeervolle intro ‘Over The Line’ leidt ons via allerlei, deels ziekenhuis achtige, geluiden naar het eerste nummer: ‘Crystal Door’. Een zee van melodieuze geluiden gecombineerd met enkele riffs. Dit nummer kwam ook als video uit op … uitgerekend de elfde september van vorig jaar. Met een 100.000 views blijkt het goede nummer dan ook stevig aan te slaan. Ook de bijdrage van Fabrizio Romani (Infinity) op gitaar voor de solo en Mirela Isaincu voor de akoestische viool zal hierbij meegedragen hebben. De link: https://www.youtube.com/watch?v=9VoLYsplWh8. Ook ‘Blood Must Have Blood’ vinden we op Youtube terug: https://www.youtube.com/watch?v=lTKIkcKLJ5U. We kunnen ons terug laten onderdompelen in een zee van melodieuze geluiden. Nooit gedacht dat melodic death mij zo zou raken en ik er volop zou van genieten. Deze melodieuze lijn zit ook diep gegraveerd in het titelnummer ‘As Above So Below’. Een kort nummer, getiteld “Waiting … For Nothing” doet eigenlijk exact wat het doet. Waar dergelijk deuntjes meestal op je zenuwen werken terwijl je aan de telefoon hangt, brengt deze instrumentale en korte onderbreking ons naar het bombastische ’90 Days’ en ‘Lake Of Blood’. In ‘Jester Smile’ krijgen we terug de muzikale bijdrage van Mirela Isaincu op akoestische viool. Maar opmerkelijker zijn zelfs nog de beide vocale bijdrages van Marco Pastorino (Temperance, Light & Shade) en Adrienne Cowan (Seven Spires, Winds Of Plauge, Light & Shade) in “My Guide My Hunger”. Ze gaan een onderling duel aan met deels cleane zang. Het nummer explodeert en de melodieuze lijn duwt de vocalen nog meer naar voor. Adrienne klinkt bij momenten als een “Doro met ballen”, want die krachtige screams zijn bij momenten best indrukwekkend te noemen. Met voorsprong mijn favoriete nummer. De dag na mijn verjaardag werd dit nummer ook als lyric videoclip uitgebracht en in een kleine maand is het al goed voor meer dan 50.000 views. Zalig! ‘I Rise Up’ brengt een “Lordi” gevoel in mij wakker wanneer het happy klinkende refrein losgelaten wordt. Een laatste feestje dus voor we afsluiten met ‘Colorful Dreams’ met gastzanger Ark Nattlig Ulv (Ulvedharr). We krijgen nummers die agressiviteit en energie combineren met pakkende melodieën. Ik heb echt genoten van wat ik heb gehoord. De agressiviteit komt door de sterke melodieën niet zo rauw over zoals bij andere death metal bands en dat vind ik een sterk pluspunt. De screams en grunts zijn nu eenmaal eigen aan het genre (en niet aan mijn persoonlijke smaak), maar ik vind het niet storend omdat de muziek me wegblaast. De productie is krachtig en vormt een mooi gebalanceerd geheel. Alles klinkt helder en krachtig. Sterk aanbevolen voor alle metalheads die graag een nieuwe, vers klinkende metalband willen ontdekken!

Rocking Klingon (80)

Independent Release

Tracklist: 1. Over The Line 2. Crystal Door 3. As Above So Below 4. Blood Must Have Blood 5. Waiting … For Nothing 6. 90 Days 7. Lake Of Blood 8. Jester Smile 9. My Guide My Hunger 10. I Rise Up 11. Colorful Dreams