Black Oak County: Theatre Of The Mind

Eind 2016 waren we danig onder de indruk van het titelloze debuutalbum van het Deense hard rock / heavy metal collectief Black Oak County. Vooral in eigen land was de band in ieder geval erg “hot”. Maar eind 2017 was er ook een grote domper op dat succes: vocalist Niels Beier besliste om de band te verlaten zodat een zoektocht naar een nieuwe vocalist kon beginnen. Uiteindelijk beslist Black Oak County verder te gaan als trio: gitarist Jack Svendsen, drummer Mike Svendsen en bassist René Hjelm. Die laatste neemt er nu ook het vocale werk bij. ‘Theatre Of The Mind’, het tweede full-album van Black Oak County, telt tien nummers die opnieuw een gedreven en energieke sound laat horen. Vocaal kan dit niet tippen aan het debuut, maar dit betekent niet dat René het er slecht vanaf brengt. Helemaal niet zelfs, het klinkt gewoon anders. Het drietal blijft knap opgebouwde en gearrangeerde hard rock nummers brengen waar bass en drums voor een heel stevige basis zorgen. Er zijn weinig franjes te horen in de ritme sectie. Het riffwerk klinkt krachtig en stevig en de gitaarsolo’s zijn echt wel to the point. En daar bovenop krijg je krachtige, volle cleane vocalen. Het drietal brengt hun werk begeesterend en vol passie, maar de toch lichtjes rauwe “whiskey soaked” vocalen van Niels missen we een beetje. Toch heeft ‘Theatre Of The Mind’ voldoende te bieden om de hard rock / heavy metal fanaten te bekoren. Check bijvoorbeeld het gedreven en best heel krachtige ‘Watch Your Back’ waarmee het album opent. Of het aanstekelijk rockende ‘Since You’ve Been Gone’ (nee, geen versie van de Rainbow klassieker) met zijn smaakvol opgebouwde melodieuze en toch vingervlugge gitaarsolo. Of het gedreven ‘Stick To My Guns’ waarvan je de tekst zo kan meebrullen. Kortom, ‘Theatre Of The Mind’ van Black Oak County mag er best wezen.

Luc Ghyselen (80)

Mighty Music PMZ 298

Tracklist: 1. Watch Your Back 2. Just Another Psycho 3. My Change To Change 4. Since You’ve Been Gone 5. Pretty Pistol 6. Sycophanic 7. Wasted Life 8. I Know You’re Lonely 9. Stick To My Guns 10. Theatre Of The Mind