Any Given Day: Overpower

Any Given Day: voor zij die de band niet kennen, dit is een Duitse metalcore band uit Gelsenkirchen, actief sinds 2012 en ondertussen toe aan hun derde album. Ik verwar de band soms al eens met Annisokay, eveneens uit Duitsland, maar volgens Wikipedia een post-hardcore band. Eerlijk gezegd is het verschil tussen post-hardcore en metalcore mij niet altijd even duidelijk. Bands evolueren nu éénmaal en zo ook hoe een band klinkt. Bring Me The Horizon, Enter Shikari, Atreyu zijn mooie voorbeelden van bands die je niet zomaar in één hardcore vakje kan stoppen. Bij Any Given Day is het gelukkige voorspelbaarder voorlopig: moderne metalcore. De vorige albums kwamen hoog te staan in de Duitse charts. Op basis van de kwaliteit van de songs op ‘Overpower’, durf ik stellen dat dit weer het geval zal zijn. Arising Empire, het platenlabel van Any Given Day en onderdeel van Nuclear Blast, heeft er een handje van weg om de juiste bands te tekenen. Na een eerste beluistering valt het op dat er geen zwakke momenten te bespeuren vallen. Alvorens de release van het album werden er twee singles uitgebracht, ‘Savior’ en ‘Loveless’, eerder ter promotie van het album, vermoed ik, dan iets anders, want het is niet zo dat beide nummers eruit springen. Met ‘Overpower’ zou Any Given Day wel eens een hele grote stap voorwaarts kunnen zetten en de toetreden tot de top van de metalcore scene. Het moet in elk geval voldoende zijn om in Duitsland uitgebreid te toeren en in de zomer de grote festivals aan te doen. Een tiental goede nummers schrijven kan soms een groot verschil maken in een mensenleven. Een derde album is vaak een kantelpunt in de geschiedenis van een band en met ‘Overpower’ gaat het voor Any Given Day hoogstwaarschijnlijk de goede kant uit.

Frederik Blieck (79)

Arising Empire / Nuclear Blast

Tracklist: 1. Start Over 2. Loveless 3. Savior 4. Taking Over Me 5. Lonewolf 6. Devil Inside 7. Sure To Fail 8. In Deafening Silence 9. Whatever It Takes 10. Fear 11. Never Surrender