BufferState: Anthropy (ep)

BufferState werd in de buurt van het Oost-Vlaamse Gent opgestart in 2011 door Sander Vergote (gitaar, vocals) en Jan Moerman (drums). Bands als Tool en Mastodon vormen een inspiratiebron en met eens de line-up volledig wordt een een titelloze demo uitgebracht in 2012. Daarna komen er wat strubbelingen in het huishouden zodat men op zoek moet naar een nieuwe bassist en dat vocalist Peter Glas nu ook een gitaar ter hand neemt. Met Geert van de Plas op bass lijkt BufferState klaar om een vervolg te breien aan zijn muzikale carrière. ‘Anthropy’ krijgt in ieder geval een mooie vormgeving mee dankzij het openklappende front in vier panelen waar je telkens de tekst terug vindt van een van de nummers. Maar het belangrijkste is ongetwijfeld de muziek. En alhoewel die nog niet op het niveau is van de eerder genoemde voorbeelden, zit het wel goed bij BufferState. De vier nummers worden knap opgebouwd, hebben een pak variatie te bieden, klinken krachtig en stevig en smaken eigenlijk best naar meer. Nee, we vallen hier niet stijl van achterover, maar we hebben wel genoten van deze ‘Anthropy’. Gedreven en energieke stukken worden op tijd en stond mooi afgewisseld met rustiger fragmenten. Pulserende basslijnen en klaterende drumpatronen zorgen voor een solide basis, de riffs klinken strak en krachtig, de gitaarsolo’s zijn verzorgd, en de vocalen klinken sterk. Meer moet dit echt niet zijn om MUSIKA over de streep te trekken. Nu jullie nog.

Luc Ghyselen (75)

Independent Release

Tracklist: 1. Facehugger 2. Bulk Being 3. Archean 4. Quiet Man