Overkill: The Wings Of War

Daar is hij dan: de nieuwe Overkill. ‘The Wings of War’ opent meteen recht voor je raap met ‘Last Man Standing’. Direct weet je hoe laat het is, tijd om het lijf en hoofd nog eens te thrashen. ‘Believe In The Fight’ is ook zo’n draai om je oren. Overkill weet duidelijk van geen ophouden of vaart minderen. Zoals met de eendjes op de foor is het iedere keer prijs; alleen wordt je hier niet verrast met prullen maar met thrash metal van de beste soort. Het is eigenlijk ongelooflijk hoe na al die jaren de band nog steeds spannend klinkt. Ik denk dat Hetfield & Co groen worden telkens als ze de nieuwe Overkill horen en zich waarschijnlijk afvragen hoe het komt dat Overkill er wel nog in slaagt meesterstukjes neer te zetten en zij niet. Zou het iets met passie te maken hebben of is er meer voor nodig? In elk geval is Overkill het levende bewijs dat thrash na zesendertig (!) jaar nog steeds een genre is dat blijft leven ondanks dat het al verscheidene keren is dood verklaard. Ik sta er zelf versteld van dat dit reeds hun negentiende album is. En zanger Bobby Blitz klinkt feller dan ooit. ‘Head Of A Pin’, de tweede single is een prijsbeest. Ook ‘Bat Shit Crazy’ klinkt fenomenaal, net als ‘A Mother’s Prayer’. Er zit niet één minder nummer tussen de tien. Eigenlijk moet je maar één ding doen: maken dat je dit zo snel mogelijk te horen krijgt. Machtige plaat. Op het laatste moment zie ik dat de digipak versie een extra nummer telt, die niet op de vinyl staat. t’ Is maar dat je het weet.

Frederik Blieck (90)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. Last Man Standing 2. Believe In The Fight 3. Head Of A Pin 4.Bat Shit Crazy 5. Distortion 6. A Mother’s Prayer 7. Welcome To The Garden State 8. Where Few Dare To Walk 9. Out On The Road-Kill 10. Hole In My Soul 11. In Ashes