Aenimus: Dreamcatcher

Het Amerikaanse Aenimus ontstond in 2011 en zorgde voor een goed ontvangen debuutalbum ‘Transcend Reality’ in 2013. Goed ontvangen in die zin dat ze er, samen met energieke en gedreven live concerten, de aandacht mee trokken van Nuclear Blast. Het tweede album van het gezelschap wordt dan ook op de markt gebracht door dit label. ‘Dreamcatcher’ laat elf nummers horen die je in het vakje technical death metal mag onderbrengen en dan vooral met de nadruk op technical, want wat het vijftal – Alex Green (vocals), Sean Swafford (gitaar, backing vocals), Seth Stone (bass, backing vocals), Cody Pulliam (drums) en Jordan Rush (gitaar) – hier neerzet is technisch op super hoog niveau. Elf nummers lang weet het gezelschap je omver te blazen met technische hoogstandjes die dan nog allen immens goed in het geheel passen. Voeg daar de immens agressief klinkende brutale vocalen aan toe en je weet dat dit kwintet groots uit de hoek te komt. Deze ‘Dreamcatcher’ is een soort van conceptalbum geworden, want elke track verwijst naar een of andere horror verhaal. Schitterende wendingen in tempo, kracht en ritme – sommigen totaal onverwacht zoals de breekbare break in ‘Second Sight’ – zorgen ervoor dat je bij de les wordt gehouden vanaf de eerste klank van ‘Before The Eons’ tot de laatste noot van het instrumentale ‘Dreamcatcher’ wegsterft. De heren zorgen voor een immens pak aan agressief geweld, maar laten ook heel mooie stukjes orkestrale muziek horen om een aantal van hun songs af te sluiten die zodoende aansluiten bij filmmuziek uit horror films. Liefhebbers van technical death metal en dan vooral de gitaristen onder hen zullen hier met open mond naar luisteren. Aenimus levert met ‘Dreamcatcher’ een absolute topper in het (sub)genre af.

Luc Ghyselen (90)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. Before The Eons 2. Eternal 3. The Ritual 4. My Becoming 5. The Dark Triad 6. Between Iron And Silver 7. The Overlook 8. Caretaker 9. Second Sight 10. Day Zero 11. Dreamcatcher