Ashen Horde: Fallen Cathedrals

Ashen Horde is een Amerikaans duo – Trevor Portz (alle instrumenten) en Stevie Boiser (vocals) – uit Hollywood, California dat met ‘Fallen Cathedrals’ een derde full-album op de markt brengt. Je kan Ashen Horde in het vakje progressive black metal onderbrengen. ‘Fallen Cathedrals’ telt negen stevige tracks die een pak brute kracht uitstralen, maar evengoed een heel pak melodie bevatten. Voeg daar een hele rits tempo en ritmewisselingen aan toe, technische hoogstandjes en het gebruik van zowel cleane vocalen als grunts en growls en je begrijpt dat Ashen Horde hier een album heeft afgeleverd dat ook bij een heel aantal nieuwe fragmenten een ander gevoel bij je oproept. Track na track weet het duo te overtuigen en te begeesteren met goed opgebouwde en knap gearrangeerde nummers die je laag na laag leert te ontdekken tijdens elke nieuwe luisterbeurt. En geloof ons, na een luisterbeurt heb je nog niet de helft van het aangebodene kunnen doorgronden. Dat de heren meer kunnen dan stevig en krachtig beuken bewijzen ze in elke track opnieuw. Het mooiste voorbeeld ervan vind je waarschijnlijk terug in de rustige, heel melodieuze en zelfs dansbare break tijdens ‘The Vanishing’. Liefhebbers van o.a. Opeth en Borknagar moeten dit eens een kans geven: hoogst waarschijnlijk keren ze huiswaarts met deze ‘Fallen Cathedrals’ van Ashen Horde onder de arm.

Luc Ghyselen (88)

Extreme Metal Music / Rockshots Records

Tracklist: 1. Parity Lost 2. Profound Darkness 3. Retaliation/Regret 4. The Vanishing 5. Atavism 6. Cages 7. Final Ascent 8. Face Of The Enmity 9. Primal