Ellende: Lebensnehmer

Het Oostenrijkse Ellende is ontstaan in 2011 als solo-project van Lukas Gosch waarmee hij zijn visie op post black metal krachtig wil weergeven. Intussen is de man aan zijn derde full-album toe en heeft hij een pak muzikanten om zich heen verzameld om deze muziek ook tijdens live concerten te kunnen weergeven. Met het titelloze debuutalbum uit 2013 en twee ep’s begon de naam Ellende reeds weerklank te vinden, maar het was vooral met het tweede album, ‘Todbringer’ (2016) dat de naam ruimere bekendheid begon te krijgen. Met deze ‘Lebensnehmer’ zet Lukas Gosch het succesverhaal verder. Net als op het vorige album zorgde Lukas ook nu weer voor alle muziek en teksten. Hij zorgt ook zelf voor het artwork zodat je Ellende nog steeds als een solo-project kan zien. Enkel voor de drums zocht hij een medestander: P.F. Het eindresultaat zijn dit keer acht tracks waarvan vier instrumentale nummers. Die instrumentale tracks zorgen voor een atmosferische sound, iets dat ook terug keert in de andere nummers maar waar dan heftige en stevige erupties black metal worden aan toe gevoegd. Twee uitersten bijna die voor een constante wisseling van gevoelens zorgt: dreigend en furieus tijdens de black metal fragmenten, en eerder melancholisch en atmosferisch tijdens de instrumentale stukken. Terwijl de instrumentale stukken de bovenhand nemen en ons eigenlijk meestal toch iets te langdradig en te rustig uitvallen, worden we telkens opnieuw over de streep getrokken door de heftige en dreigende black metal erupties. Vandaar dat we een beetje op twee gedachten blijven hinken: langs de ene kant worden we wat in slaap gewiegd en blijven we wat op onze honger zitten om dan weer aan te knopen met heftige passages die we dan weer enorm waarderen. Wie kiest voor de limited vinyl of boxset krijgt er met ‘Die Welt Brennt Und Ich Lieg Hier Nu’ nog een instrumentaal nummer bovenop.

Luc Ghyselen (72)

AOP Records

Tracklist: 1. Intro 2. Augenblick 3. Die Wege 4. Ein Stück Verzweiflung 5. Der Blick Wird Leer 6. Liebkosung Des Eiswinds 7. Du Wärst Eine Schöne Leiche 8. Atemzug