Downfall Of Gaia: Ethic Of Radical Finitude

Het was er weer even op wachten, maar de vijfde plaat van de Duitse post black metal formatie Downfal Of Gaia is alweer een schot in de roos. Met ‘Ethic Of Radical Finitude’ wordt de op ‘Atropy’ (2016) ingeslagen weg verdergezet: de georkestreerde chaos van sludge en crust worden geleidelijk losgelaten en ingewisseld voor een subtielere post black metal sound met alle kwaliteiten waar de florerende Duitstalige scene rijk aan is. Een gevoel van dystopie en wanhoop, jammerende dissonante gitaren en snel geshred afgewisseld met dramatisch echoënde cleane intermezzo’s, de mooie combinatie van een trage, slepende melodie en moordende blastbeats of net de passionele eenvoud van de basdrum, hees gekrijs van een nieuw niveau (nu ook in koor zoals Anomalie) en hitsig cymbaalgeschal… Vooral de opbouw zit erg goed in dit nieuwe album. Als je al kritiek moet uiten op ‘Ethic Of Radical Finitude’, zou het al moeten zijn dat de nummers eigenlijk zijn opgebouwd rond slechts een paar heel goede muzikale ideeën die dan steeds meer worden uitgesponnen. Toegegeven, soms voelt dit wel een beetje teleurstellend aan, vooral op ‘We Pursue The Serpent Of Time’ en al helemaal op ‘Guided Through A Starless Night’, waar de helft van het nummer uit een zeurderige voice-over bestaat. Desondanks begon ook dit nummer erg sterk met een uitdagend prikkelende intro van welgemikt clean gitaar getokkel en een sterke Stranger-Things vibe. Zo heeft elk nummer wel zijn verborgen parel: de jammerlijk korte weemoedige riff op ‘The Grotesque Illusion Of Being’, de eenzame metalofoonslagen op ‘We Pursue The Serpent Of Time’, de vuile atmospheric black achtergrondgitaar op het lekker straightforward ‘As Our Bones Break To The Dance’ en de post-rock intro op ‘Of Withering Violet Leaves’, volledig in het straatje van pakweg Caspian of God Is An Astronaut. Een te verwachten maar zeker interessante wending in de evolutie van een grote band!

Sam Bruynooghe (80)

Metal Blade Records

Tracklist: 1. Seduced By 2. The Grotesque Illusion Of Being 3. We Pursue The Serpent Of Time 4. Guided Through A Starless Night 5. As Our Bones Break To The Dance 6. Of Withering Violet Leaves