Trishula: Scared To Breathe

Sinds eind jaren negentig heeft Neil samengewerkt met Ten, Rage Of Angels, Tony Mills (TNT, SHY) en Neon Strip. Tijdens zijn tijd bij de band Rage Of Angels had Neil samengewerkt met Welsh vocalist Jason Morgan en de Portugese drummer Joao Colaco. Het idee van de band Trishula ontstond tijdens het soloproject dat de Britse gitarist Neil Fraser had in 2015. Toen hij Trishula vormde, waren Jason en Joao zijn eerste keuze om de line-up te voltooien voor de opnames. Dit debuutalbum werd oorspronkelijk opgenomen in de thuisstudio van Neil (Farmyard Studios). Drums werden opgenomen in Black Sheep Studios in Portugal. Na enkele demo’s werden de laatste vocale opnames vastgelegd in de M2 Madhat Studios (Magnum) onder het toeziend oog van Sheena Sear. Magnum keyboard-speler Rick Benton voegde daar ook extra keyboard aan toe. Mix en mastering werd ook uitgevoerd door Sheena Sear en Mark Stuart in M2 Studios. Een rustig ritme vol sfeer, veel keyboard en gitaar zijn de basis van de melodieuze opener ‘I Can See It In Your Eyes’. De zoetgevooisde stem van Jason past hier perfect bij als slagroom op een zomers ijsje. De titeltrack ‘Scared To Breathe’ begint met rustig keyboard, die stevig ondersteund worden door riffs om dan naar een krachtig melodieus refrein te escaleren. Een titeltrack-waardig nummer. Met meer dan zeven minuten is ‘A Thousand Pieces’ het langste nummer op het album. Het is een combinatie van meerdere melodieën tot één mooi geheel. ‘Secrets & Lies’ heeft een intro-deuntje dat me aan Baba O’Riley van The Who (hedendaags ook gekend voor de intro van CSI New York) doet denken. Rock ’n roll op een zee van keyboard: het is een van de mooiste nummers van het album. De dubbele vocale lijn is enerzijds krachtig anderzijds zeemzoet melodieus. De traditionele break in een album komt deze keer van ‘I Never Cried’, dat met een intense gitaarsolo een intiem moment vormt. ‘Homeland’ sluit hier mooi op aan, opnieuw met een solerende keyboardspeler en gitarist. ‘Suicide Satellite’, ‘A Love So Cruel’, ‘Magnetic Memories’ en ‘Jealousy’ lijken het wat harder aan te pakken naar het einde van het album, wat ook mijn persoonlijke smaak prikkelt. Een album om te ontdekken. Elk van de elf nummers heeft zijn eigen kracht en zorgen voor een uur luisterplezier, zonder uit het globaal goed gemiddelde te springen. Voor liefhebbers van het genre een aanrader, maar wellicht een van de velen in het genre.

Rocking Klingon (78)

AOR Heaven AOR 00184

Tracklist: 1. I Can See It In Your Eyes 2. Scared To Breathe 3. A Thousand Pieces 4. Secrets & Lies 5. I Never Cried 6. Homeland 7. Don’t Let Go 8. Suicide Satellite 9. A Love So Cruel 10. Magnetic Memories 11. Jealousy