Peter H. Nilsson: Little American Dream

In 2016 begon de Zweedse gitarist Peter H. Nilsson aan het schrijven van enkele nummers, die in juni van het jaar daarop klaar waren. Intussen was hij op zoek naar muzikanten. Via het talentenbureau Soundbetter kwam hij in contact met zanger Chris Biano en drummer Jason Meekins. Zijn jarenlange vriend Patrik Adiels vervoegde op bas. Het album kent negen nummers en voor een drie kwartier betekent dit vaak langere nummers. ‘You Better Run’ kent een frisse start. Het midtempo nummer krijgt weliswaar een eerder passieve indruk. Als je dan erbij neemt dat het nummer zeven minuten duurt, is dat als opener vrij lang. Voor mij heeft het album daardoor een stuk zijn start gemist. Gelukkig maakt de opvolger ‘Me And You’ veel goed. Het klinkt een pak opgewekter en de keyboardklanken vrolijken de sfeer op. De catchy melodie geeft het album precies een nieuwe wending. In ‘Am I Dreaming’ krijgen we maar weinig variatie. Het nummer bolt en wordt gelukkig doorprikt met een korte gitaarsolo. De lange vocale uithalen geven ook hier een passievere indruk. De ballade ‘Timeless’ kent dezelfde zangstijl en door het tragere ritme wordt dit onderstreept. Ik blijf wat op mijn honger zitten. Het ‘Little American Dream’ begint toch wat verandering in te brengen. Het klinkt een pak enthousiaster en melodieuzer. Ook ‘Haunted’ gaat die richting uit. Het arrangement is een pak steviger dan wat we in de eerste nummers hoorden en dat komt het nummer zeker ten goede. Het swingt lekker en fleurt het album halverwege mooi op. Met ‘Love Is Worth Fighting For’ krijgen we een nummer dat zich tussen midtempo en ballad situeert. Het nummer kent vrij veel diepgang. Naar het einde van het album krijgen we nog twee melodieuze nummers, waardoor de beste nummers toch naar het einde van het album terug te vinden zijn. ‘Rumours’ is een erg melodieus, lekker bollend nummer met erg opvallende gitaarsolo. Uitgesproken mijn favoriet. Ook de afsluiter ‘Magic’ laten Nilsson en muzikanten zich van hun beste kant horen. Het valt wel op dat de eerste nummers vrij dicht bij elkaar liggen. De melodie speelt duidelijk een rode draad en het gitaarwerk is quasi in elk nummer mooi gedoseerd aanwezig. Er zit een vlotte continu├»teit in het album. De nummers zijn meestal midtempo en daarom is het erg aangenaam luisteren. Je weet vrijwel vanaf het eerste nummer wat je van dit album kan verwachten en toch blijken enkele nummers toch anders te zijn. Naar het tweede deel van het album zitten er toch enkele nummers in waar Peter een iets andere kant laat horen en mij meer aanspreken. Persoonlijk vind ik dan ook het tweede deel van het album de betere nummers, al is dit globaal gezien een goed album. Ik vrees enkel dat er te veel van dergelijke albums uitkomen om uit de massa te springen.

Rocking Klingon (74)

AOR Heaven AOR 00183

Tracklist: 1. You Better Run 2. Me And You 3. Am I Dreaming 4. Timeless 5. Little American Dream 6. Haunted 7. Love Is Worth Fighting For 8. Rumours 9. Magic