Tankograd: Totalitarian

Tankograd is afkomstig uit de Poolse hoofdstad Warschau waar de band in 2015 werd opgestart. ‘Mir’, de drie tracks tellende ep die het kwartet – Herr Schnitt (bass), Herr Doktor (drums), Herr Berg (gitaar) en Herr Feldgrau (gitaar, vocals) – in 2017 op de markt bracht, ging hier onopgemerkt aan ons voorbij. Misschien wel jammer, want met deze ‘Totalitarian’ zorgt het viertal voor vijf knap opgebouwde doom metal tracks. Speciaal of vernieuwend is het allerminst – maar dat hoeft geen belemmering te vormen –, maar de heren weten van wanten op gebied van songopbouw zonder het slepende of slome karakter van doom aan de kant te schuiven. Toch bevatten de nummers ook voldoende melodie om “niet doom adepten” over de streep te trekken. Voor een track als ‘Lot Do Kraju’ mag men ons immers steeds wakker makken. Het is een knap opgebouwde track met wat ritme en tempo wisselingen en ook op vocaal gebied zorgt het nummer voor wat afwisseling door gebruik van koorzang. We gaan zeker niet beweren dat elke track of elk fragment ons even sterk overtuigd, verre van zelfs, maar dit eerste full-album van Tankograd mag, zeker door liefhebbers van doom metal, gehoord worden. Dat er nog pakken werk aan de winkel zijn om “top” te worden in het (sub)genre, spreekt voor zich, maar toch lijkt deze ‘Totalitarian’ een mooi begin. Een nadeeltje is bijvoorbeeld het feit dat de nummers nogal lang werden uitgesponnen en niet altijd blijven boeien van begin tot eind.

Luc Ghyselen (68)

Godz Ov War Productions MMDCCXXXVIII

Tracklist: 1. Ostatni sen Joachima 2. Arkhangelsk 3. Lot do kraju 4. Żelazne trumny 5. Mir