Stonecast: I Earther

Uit de buurt van Marseille komt Stonecast, een heavy metal / power metal gezelschap dat er in 2002 werd opgestart. De band zorgt met ‘I Earther’ voor hun derde full-album en, als we promo moeten geloven, is dit zowaar hét van hét op gebied van power metal. Maar laten we dit maar met een heel stevige korrel zout nemen. We gaan niet beweren dat Stonecast een minderwaardig of zwak product heeft afgeleverd, heel zeker niet, maar top is dit absoluut ook niet. Negen nummers lang neemt dit Franse gezelschap je mee op hun muzikale visie die een mix vormt van heavy metal en power metal. Krachtige drumpatronen, stuwende basslijnen, stevige riffs, melodieuze gitaarsolo’s: het komt allemaal ruimschoots aan bod in de mooi opgebouwde nummers waarin we invloeden horen van o.a. Manowar. Dat betekent ook krachtige stevig hymnes waarvan het refrein vrij gemakkelijk mee te brullen is. Vocaal is dit aanvaardbaar zonder meer daar je nu en dan toch duidelijk hoort dat Engels niet de moedertaal is van de vocalist – check daarvoor zeker eens het korte rustige ‘Forevermore’. Hij wordt op tijd en stond krachtig ondersteund door samenzang en background vocalen wat de nummers wat meer diepgang verleent. Toch blijft het geheel mooi tussen de uitgestippelde lijntjes van het genre kleuren, zodat er eigenlijk niets nieuws te melden valt en alles afhangt hoeveel traditional heavy metal / power metal je in je collectie wil onderbrengen. En vergeet het niet: vocaal klinkt dit niet altijd even zuiver. Wie daar niet om maalt, kan deze derde van Stonecast in huis halen, al zijn we er van overtuigd dat er heel wat sterker materiaal op de markt te vinden is.

Luc Ghyselen (68)

Pitch Black Records PBR 059

Tracklist: 1. Captors Of Insanity 2. Goddess Of Rain 3. The Cherokee 4. The Earther 5. Animal Reign 6. Forevermore 7. Precipice to Hell 8. Resistance 9. Stainless