Iron Savior: Kill Or Get Killed

Het Duitse Iron Savior is reeds erg lang een gevestigde waarde in de wereld van power metal / speed metal. De band werd immers in 1996 opgestart en hun titelloze debuutalbum dat een jaartje later het levenslicht zag, kreeg uitstekende kritieken en werd ook door liefhebbers van het genre meteen goed onthaald. Gitarist / vocalist Piet Sielck is er als enige bij vanaf het begin. Bassist Jan-Sören Eckert kwam er bij in 1998 en is sinds 2011 aan zijn tweede periode toe bij de band. Gitarist Joachim “Piesel” Küstner is er ook reeds bij sinds 2000, zodat drummer Patrick Klose het minst jaren van dienst telt daar hij de band pas in 2017 vervoegde. Met ‘Kill Or Get Killed’ is Iron Savior toe aan zijn twaalfde full-album. Nog steeds zorgt de band voor een mix van power metal en speed metal, en nog steeds klinkt het geheel catchy, aanstekelijk en toch krachtig. Zo kunnen we stellen dat ‘Kill Or Get Killed’ opnieuw een schot in de roos is, zonder vernieuwend uit de hoek te komen. Drums en bass zorgen voor een heel stevig fundament. Krachtige explosieve riffs vormen het al even stevige geraamte waardoor er voldoende plaats is voor melodieuze, meestal vingervlugge, gitaarsolo’s. En de vocalen van Piet klinken nog steeds even strak en krachtig. Die worden nu en dan wat aangevuld met wat samenzang wat de toegankelijkheid en de aanstekelijkheid van de nummers versterkt. Heel wat van de nummers, om niet te zeggen allen, blijven een tijdlang in je hoofd rond tollen en een pak refreinen kan je na een halve luisterbeurt al meteen meebrullen. Niets nieuws onder de zon dus, maar wel elf nummers, waarvan afsluiter hun versie is van AC/DC’s ‘Sin City’, die het stuk voor stuk uitstekend kunnen doen om een massa in beweging te krijgen tijdens live concerten. Iron Savior ontgoochelde ons eigenlijk nog nooit en ook met deze ‘Kill Or Get Killed’ is dit het geval.

Luc Ghyselen (80)

AFM Records AFM 632-9

Tracklist: 1. Kill Or Get Killed 2. Roaring Thunder 3. Eternal Quest 4. From Dust And Rubble 5. Sinner Or Saint 6. Stand Up And Fight 7. Heroes Ascending 8. Never Stop Believing 9. Until We Meet Again 10. Legends Of Glory 11. Sin City