Aoratos: Gods Without Name

Aoratos is en nieuw project of band van Naas Alcameth, je misschien wel bekend van Akhlys en / of Nightbringer. Met Aoratos zorgt de man en zijn gezellen voor een heel intense mix van dark ambient, ritual drone en black metal zodat een naargeestige sound ontstaat die je opzadelt met een immens ongemakkelijk gevoel dat er voor zorgt dat je achtervolgt wordt door steeds opnieuw terugkerende spoken of geesten. Opener ‘Paralax I’ zet al meteen de toon met een naargeestige, angstaanjagende sound die naadloos overloopt in ‘Holy Mother Of Terror’. Heel plotseling wordt je dan overvallen door een immense eruptie aan black metal zonder dat het naargeestig of beangstigende gevoel verdwijnt. ‘Of Harvest, Scythe and Sickle Moon’ gaat op de ingeslagen weg verder, maar black metal neemt hier overduidelijk de bovenhand. Je begrijpt het al: tere en gevoelige zieltjes zijn al lang onder de impressionante druk bezweken, wij kunnen ons nog net staande houden tussen al dat donkere en duistere agressieve geweld. ‘Gods Without Name’, het titelnummer dat daar nog een stevige lap bovenop: drumsalvo’s maken overuren in het helse tempo, kracht en duistere dreiging overheersen en het onheilspellende neemt toe. Dit blijft Aoratos volhouden met verschillende gradaties in duisternis, dreiging en kracht zonder het onheilspellende en naargeestige karakter uit het oog te verliezen tijdens ‘Tresher’ en ‘The Watcher On The Treshold’. Wij zijn allang blij dat black metal de bovenhand heeft gehaald op de immens naargeestige sound uit het openingsnummer. Maar het blijkt dat we te vroeg hebben gejuicht want het meeslepend naargeestige ‘Prayer Of Abjection’ laat opnieuw alle spoken en geesten overkomen om je lastig te vallen en je op te zadelen met een angstaanjagend gevoel. Het naargeestige wordt nogmaals versterkt tijdens de intro van ‘Dead Spirit Of The Place’ alvorens zware mokerslagen op drums hun intrede maken en er een slepende sound wordt gecreëerd die je in een dreigende, diepe duisternis onderdompelt om daarna toch nog met beklijvende stukken uit te pakken die opnieuw via een hels drumritme over je heen walsen. Een nummer dus die alle kanten uitgaat en nog eens alle ingrediënten waaruit Aoratos zijn sound heeft opgebouwd samen bundelt in een immens beklijvende en onheilspellende track. Afsluiter ‘Paralax II’ zet het naargeestige angstaanjagende gevoel nog eens nadrukkelijk in de verf. Met ‘Gods Without Name’ heeft Aoratos een zwaar op de maag en ziel liggend album afgeleverd waar velen in een heel wijde boog omheen zullen trekken. Maar de liefhebbers van het (sub)genre zullen met dit album uren zoet zijn. Aoratos lijkt me een band te zijn met twee uitersten: “you love it or you hate it”.

Luc Ghyselen (88)

Debemur Morti Productions

Tracklist: 1. Paralax I 2. Holy Mother Of Terror 3. Of Harvest, Scythe And Sickle Moon 4. Gods Without Name 5. Tresher 6. The Watcher On The Treshold 7. Prayer Of Abjection 8. Dead Spirit Of The Place 9. Paralax II