Rhapsody Of Fire: The Eighth Mountain

Rhapsody Of Fire heeft een naam als een klok als het aankomt op symphonic power metal. Deze Italiaanse band werd in 1993 opgestart als Thundercross, wijzigde de naam tot Rhapsody in 1995 en gaat sinds 2006 verder als Rhapsody Of Fire. Grote figuur achter dit gezelschap is Alex Starpoli (keyboards, piano, orkestratie), maar ook gitarist Luca Turilli en vocalist Fabio Lione zijn twee tot de verbeelding sprekende namen uit de line-up van Rhapsody Of Fire. Intussen bestaat de line-up uit Alex Starpoli, gitarist Roberto De Micheli, bassist Alessandro Sala, drummer Manuel Lotter en vocalist Giacomo Voli. Voor dit nieuwe album deed de band beroep op het prestigieuze Bulgaarse National Symphony Orchestra dat te horen is op meer dan zeshonderd movie soundtracks! Ook twee koren (samen meer dan twintig extra stemmen) zorgen hier voor extra kracht en accenten. Het levert in ieder geval een immens interessant werkstuk op die alle elementen uit de sound van Rhapsody Of Fire opnieuw duidelijk in de verf zet. Krachtige, maar heel soepele vocalen, immens mooi uitgebalanceerde koorzang, stevige riffs, machtige vingervlugge en melodieuze gitaarsolo’s, schitterende orkestrale ornamenten, kleurrijke toetsen tapijten, pulserende basstonen en imponerende drum partijen: het zit allemaal samen gebundeld in de stijl van de band die we ook als bombastisch, filmische grandeur kunnen bestempelen. Laat ons stellen dat Rhapsody Of Fire met dit dertiende album opnieuw zijn plaats aan de top van (sub)genre opeist. Wij zijn vooral onder de indruk van de uitstekende vocalen van Giacomo Voli en het magistrale gitaarspel van Roberto De Micheli, zonder daarbij de immens mooie orkestrale stukken en de schitterende toetsentapijten te vergeten. En dan doen we bass, drums en koorzang oneer aan. Dit om maar aan te geven dat we echt wel stevig onder de indruk zijn van deze nieuwe van Rhapsody Of Fire.

Luc Ghyselen (90)

AFM Records AFM 595-9

Tracklist: 1. Abyss Of Pain 2. Seven Heroic Deeds 3. Master Of Peace 4. Rain Of Fury 5. White Wizard 6. Warrior Heart 7. The Courage To Forgive 8. March Against The Tyrant 9. Clash Of Times 10. The Legend Goes On 11. The Wind, The Rain And The Moon 12. Tales Of A Hero’s Fate